Banan to jeden z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Niestety większość z nas nie docenia go w całości, przez co skórka najczęściej trafia prosto do kosza. Niewiele osób wie, że ta część owocu może być niezwykle wartościowa w kuchni. Jest bogata w potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, C i z grupy B, może wzbogacić posiłki i zadbać o zdrowie. Co więcej, można z niej zrobić mąkę bananową, która doda wypiekom więcej błonnika i wartości odżywczych.
Jak wykazali naukowcy z Indii w badaniach opublikowanych w czasopiśmie "ACS Food Science and Technology", produkty zawierające mąkę bananową mogą korzystnie wpływać na układ pokarmowy, poprawiając trawienie i wspomagając metabolizm. Co więcej, dzięki zawartości antyoksydantów produkt wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również świetną alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu, które szukają zamiennika tradycyjnych mąk.
Mąka powstająca ze zmielonych skórek jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni. Badania opublikowane w "ACS Food Science and Technology" dowodzą, że zastąpienie nawet 10 proc. tradycyjnej mąki pszennej tą z bananowej skórki pozwala zwiększyć zawartość białek i węglowodanów w wypiekach. Chociaż ciasta z niej przygotowane wychodzą lekko twardsze, niektórzy mogą uznać je za smaczniejsze. Co ciekawe, mąka ta nie tylko nadaje się do wypieków. Można jej używać do zagęszczania sosów i zup, przygotowania naleśników czy jako zamiennik tradycyjnej panierki, która nada potrawom lekką, chrupiącą teksturę.
Ze skórki można również przygotować wegański "bekon". Plasterki wystarczy zamarynować w przyprawach i upiec w piekarniku. Pamiętaj jednak, że przed ich spożyciem lub przygotowaniem z nich mąki warto dokładnie umyć skórkę, aby usunąć chemiczne substancje używane w transporcie.
Wystarczy kilka dobrze dojrzałych bananów, piekarnik i blender. Na początku zdejmij skórki z wcześniej umytych bananów i pokrój je na cienkie paski. Rozłóż kawałki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz je w piekarniku w temperaturze 70-80°C przez około pięciu godzin, aż staną się całkowicie suche i chrupiące. Alternatywnie możesz użyć suszarki do żywności. Po tym czasie umieść je w miseczce i zblenduj na drobny proszek. Gotową mąkę przechowuj w szczelnym słoiku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.