Sałatki odgrywają bardzo ważną rolę w świątecznym menu: urozmaicają tradycyjne potrawy, są też nutą lekkości i świeżości wśród często sycących i tłustych dań wigilijnych. Można je przygotować na bazie różnych składników - warzyw, owoców, ryb czy orzechów.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Sałatka na święta - bez sałatki jarzynowej ani rusz!
Przygotowanie sałatek na Boże Narodzenie to także doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni. Warto sięgnąć zarówno po klasyczne przepisy, jak i eksperymentować z nowymi kompozycjami, aby wprowadzić na stół coś nieszablonowego.
Klasyczna sałatka jarzynowa na święta Bożego Narodzenia
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 5 jajek,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 jabłko,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 mała cebula,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i również pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone i jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki, wraz z odsączonym groszkiem, wymieszaj w dużej misce.
- Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem schłodź w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Najlepsza sałatka na święta Bożego Narodzenia - wersja z łososiem
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek świeży,
- 1 pęczek rukoli,
- 1 granat,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Łososia pokrój na małe kawałki.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Ogórek pokrój w półplasterki.
- Rukolę opłucz i osusz.
- Granat przekrój na pół i wyjmij pestki.
- W dużej misce wymieszaj rukolę, awokado, ogórek, cebulę i łososia.
- Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
- Przed podaniem posyp pestkami granatu.
Lekkie sałatki na święta?
Sałatka z burakami i serem feta
Składniki:
- 2 średnie buraki,
- 100 g sera feta,
- garść rukoli,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
- W misce ułóż rukolę, na niej plastry buraków i kostki sera feta.
- Posyp orzechami.
- W osobnej miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Sałatka z cytrusami i granatem
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 1 grejpfrut,
- 1 granat,
- garść mięty,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy limonki.
Przygotowanie:
- Pomarańcze i grejpfruta obierz, usuń białe błonki i pokrój w plastry.
- Granat przekrój i wyjmij pestki.
- Miętę posiekaj.
- Owoce ułóż na talerzu, posyp pestkami granatu i miętą.
- Skrop miodem wymieszanym z sokiem z limonki.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz też: Przepis od ciotki zrobił furorę. Zrobiłam kapustę z grochem według instrukcji i zgarnęłam tonę pochwał