Świąteczny stół bez sałatki? Trudno sobie to wyobrazić - i nie chodzi wyłącznie o klasyczną sałatkę jarzynową. Wśród tradycyjnych potraw i słodkich wypieków, jest danie które zapewnia różnorodność - sałatki są bowiem lekkie, kolorowe i świetnie komponują się z innymi potrawami. Jak zrobić bardzo dobrą sałatkę jarzynową, łososiową, buraczaną lub cytrusową? Cztery świetne przepisy znajdziesz poniżej.
Pawel Kajak / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Sałatki odgrywają bardzo ważną rolę w świątecznym menu: urozmaicają tradycyjne potrawy, są też nutą lekkości i świeżości wśród często sycących i tłustych dań wigilijnych. Można je przygotować na bazie różnych składników - warzyw, owoców, ryb czy orzechów.
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Sałatka na święta - bez sałatki jarzynowej ani rusz!
Przygotowanie sałatek na Boże Narodzenie to także doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni. Warto sięgnąć zarówno po klasyczne przepisy, jak i eksperymentować z nowymi kompozycjami, aby wprowadzić na stół coś nieszablonowego.
Klasyczna sałatka jarzynowa na święta Bożego Narodzenia
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Ogórek pokrój w półplasterki.
Rukolę opłucz i osusz.
Granat przekrój na pół i wyjmij pestki.
W dużej misce wymieszaj rukolę, awokado, ogórek, cebulę i łososia.
Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Przed podaniem posyp pestkami granatu.
Lekkie sałatki na święta?
Sałatka z burakami i serem feta
Składniki:
2 średnie buraki,
100 g sera feta,
garść rukoli,
2 łyżki orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
Ser feta pokrój w kostkę.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
W misce ułóż rukolę, na niej plastry buraków i kostki sera feta.
Posyp orzechami.
W osobnej miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Sałatka z cytrusami i granatem
Składniki:
2 pomarańcze,
1 grejpfrut,
1 granat,
garść mięty,
2 łyżki miodu,
sok z połowy limonki.
Przygotowanie:
Pomarańcze i grejpfruta obierz, usuń białe błonki i pokrój w plastry.
Granat przekrój i wyjmij pestki.
Miętę posiekaj.
Owoce ułóż na talerzu, posyp pestkami granatu i miętą.