Paluszki rybne kojarzą się z przysmakiem głównie dla najmłodszych, kupowanym na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowanym w kolorowe opakowania. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztuczną panierkę pełną chemii lub zmielone kawałki ryb niewiadomego pochodzenia. Koniec z tym. Dziś mamy przepis na domowe paluszki rybne, które sklepowym wręcz "urywają łby" smakiem i składem. Postaw na konkretne gatunki ryb, a nie oderwiesz się od talerza.
HannaTor /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Paluszki rybne to świetny pomysł na obiad (i to nie tylko dla najmłodszych) lub na przekąskę podczas spotkań w większym gronie. Zwłaszcza że przepis jest śmiesznie prosty - kawałki filetów należy doprawić, zapanierować i usmażyć na złoto. Tylko które ryby sprawdzą się najlepiej? Najlepiej, żeby były to ryby o białym, dość zwartym mięsie, zaś same filety nie powinny być zbyt cienkie. Z całego serca mogę polecić dorsza lub mirunę. Możesz użyć także polędwiczek z mintaja, jednak uważaj, by nie rozpadły się podczas smażenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na domowy paprykarz
Pyszne i chrupiące. Jak zrobić domowe paluszki rybne?
Filety z dorsza pokrój w podłużne kawałki o długości palca wskazującego. Osusz je i lekko osól, dodaj pieprz oraz skrop je sokiem z cytryny. Odłóż na kilka minut.
Płatki kukurydziane roztłucz tłuczkiem lub zblenduj, Pamiętaj jednak, żeby nie zmielić ich na pył - kawałki powinny być wyczuwalne.
Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w płatkach kukurydzianych.
Paluszki rybne ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 10 minut.
Wskazówka: Domowe paluszki rybne możesz także usmażyć w głębokim tłuszczu. Wówczas rozgniecione płatki kukurydziane możesz zastąpić azjatycką panierką, czyli panko. Panko idealnie pasuje do ryb i owoców morza, a także warzyw. Panierkę panko kupisz w każdym większym markecie.