Nie placki, nie pierogi. Nie uwierzysz, co można zrobić z wczorajszych ziemniaków. Opadnie ci szczęka

Gofry ziemniaczane to prawdziwy hit w mojej kuchni. Łączą chrupkość klasycznych przysmaków z bogatym, ziemniaczanym smakiem. Można je przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki i serwując z wybranymi dodatkami. To idealna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych i świetna baza do kolejnych eksperymentów.

Gofry ziemniaczane, choć nietuzinkowe, zyskują coraz większą popularność w wielu domach. To kreatywny sposób na wykorzystanie ziemniaków, który zaskakuje każdego, kto ich spróbuje. Możesz je serwować jako przystawkę, główne danie lub nawet oryginalny deser - wszystko zależy od dodatków. Wystarczy gofrownica, kilka składników, które masz już w kuchni i odrobina kreatywności. Co jest w nich najlepsze? Możesz je podawać na słono, pikantnie, a nawet na słodko.

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Gofry ziemniaczane z serem. Jak przygotować idealną wersję?

Dodatek sera sprawia, że gofry są jeszcze bardziej wyraziste i sycące. Zyskują delikatnie ciągnącą się konsystencję i ciekawy smak. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera - od goudy, przez parmezan, nawet po gorgonzolę.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki (ugotowane i utłuczone),
  • jajko,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smarowania gofrownicy.

Z czym podawać gofry ziemniaczane? Opcji jest nieskończenie wiele

Gofry ziemniaczane to idealna baza, którą możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasyczną kwaśną śmietaną i koperkiem, ale równie dobrze smakują z wyrazistymi sosami, np. czosnkowym lub serowym. Możesz podać je z pieczonym łososiem, grillowanymi warzywami, a nawet duszonym szpinakiem.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, jajko, ser, mąkę, czosnek, przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie połącz składniki, aż masa będzie jednolita. Rozgrzej gofrownicę i lekko posmaruj ją olejem.
  2. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej na gofrownicę, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni. Piecz gofry przez 6-8 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  3. Podawaj gorące, udekorowane ulubionymi dodatkami - np. kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem czy grillowaną cukinią. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: