Perkelt to inaczej tradycyjny gulasz węgierski. Często gości na naszych stołach, bo jest niezwykle prostym daniem jednogarnkowym, które smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podzielę się z tobą przepisem, dzięki któremu pokochasz kuchnię Węgrów.
3
Tradycyjny gulasz węgierski Pawel Kacperek/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia węgierska jest uważana za jedną z najbardziej smacznych i oryginalnych w Europie. Wyróżnia się aromatycznymi potrawami pełnymi przypraw oraz dobrej jakości mięsem. Na szczególną uwagę zasługuje perkelt. Składa się przede wszystkim z łopatki wieprzowej (ewentualnie boczku lub szynki), cebuli oraz papryki. Przez wiele lat był on podstawowym daniem pasterzy.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Gulasz węgierski z pieczarkami i papryką. Szybki obiad na dwa dni
Gulasz węgierski dopiero z biegiem lat stał się daniem narodowym. Zazwyczaj przygotowywało się go w garnku, ale gdy trzeba było nakarmić większą liczbę gości, to składniki wrzucano do kociołka znajdującego się na świeżym powietrzu. Jeśli marzy ci się taka potrawa, zapisz sobie listę potrzebnych składników:
Zrób prosty gulasz węgierski. Syci na wiele godzin
Gulasz powinien mieć gęstą konsystencję. Najczęściej serwuje się go z białym pieczywem, a niektórzy lubią dodatek placków ziemniaczanych. Na Węgrzech jest to ogromnie popularne danie na weselach. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Pokrój mięso oraz paprykę w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
Dołóż marchewkę, paprykę. Wymieszaj całość.
Na drugiej patelni na oliwie usmaż mięso. Dopraw je solą, pieprzem i przełóż do garnka z warzywami.
Wsyp resztę przypraw. Zalej bulionem. Powinien zakryć wszystkie składniki.
Duś na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz podsmażone pieczarki.
Ponownie wszystko wymieszaj i nałóż na talerze. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.