Gulasz węgierski lepszy niż z knajpy. Zaczniesz gotować i sąsiedzi zapytają, co tak pięknie pachnie

Perkelt to inaczej tradycyjny gulasz węgierski. Często gości na naszych stołach, bo jest niezwykle prostym daniem jednogarnkowym, które smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podzielę się z tobą przepisem, dzięki któremu pokochasz kuchnię Węgrów.

Kuchnia węgierska jest uważana za jedną z najbardziej smacznych i oryginalnych w Europie. Wyróżnia się aromatycznymi potrawami pełnymi przypraw oraz dobrej jakości mięsem. Na szczególną uwagę zasługuje perkelt. Składa się przede wszystkim z łopatki wieprzowej (ewentualnie boczku lub szynki), cebuli oraz papryki. Przez wiele lat był on podstawowym daniem pasterzy.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Gulasz węgierski z pieczarkami i papryką. Szybki obiad na dwa dni

Gulasz węgierski dopiero z biegiem lat stał się daniem narodowym. Zazwyczaj przygotowywało się go w garnku, ale gdy trzeba było nakarmić większą liczbę gości, to składniki wrzucano do kociołka znajdującego się na świeżym powietrzu. Jeśli marzy ci się taka potrawa, zapisz sobie listę potrzebnych składników:

  • kg łopatki wieprzowej,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • litr bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, łyżeczka mielonej ostrej papryki, 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia.
Tradycyjny gulasz węgierski
Tradycyjny gulasz węgierski pexels.com/betul akyurek

Zrób prosty gulasz węgierski. Syci na wiele godzin

Gulasz powinien mieć gęstą konsystencję. Najczęściej serwuje się go z białym pieczywem, a niektórzy lubią dodatek placków ziemniaczanych. Na Węgrzech jest to ogromnie popularne danie na weselach. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Pokrój mięso oraz paprykę w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
  3. Dołóż marchewkę, paprykę. Wymieszaj całość.
  4. Na drugiej patelni na oliwie usmaż mięso. Dopraw je solą, pieprzem i przełóż do garnka z warzywami.
  5. Wsyp resztę przypraw. Zalej bulionem. Powinien zakryć wszystkie składniki.
  6. Duś na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz podsmażone pieczarki.
  8. Ponownie wszystko wymieszaj i nałóż na talerze. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: