Cytryna to niezbędny produkt w kuchni. Dodajemy ją do herbaty, potraw i ciast, ale nie wszyscy wiedzą, że w formie suszonej przyda się nie tylko podczas przygotowywania dań. Zanim przejdziesz do działania, pamiętaj jednak, by wybrać odpowiednie owoce. Nie powinny być poobijane, miękkie ani wysuszone. Najlepiej sięgnąć po cytrusy z upraw ekologicznych, które są wolne od pestycydów. Jeśli nie masz takiej możliwości, przed suszeniem wyparz je i dobrze wyszoruj.
Przygotowanie owoców jest banalnie proste. Pokrój cytryny w plastry o grubości od dwóch do trzech milimetrów. Nie powinny być zbyt grube, bo proces suszenia znacznie się wydłuży. Na grzejniku rozłóż ściereczkę, a potem ułóż na niej plastry i regularnie je obracaj. Wystarczą trzy dni, a będą gotowe do użycia.
Suszone owoce przydadzą się jako dodatek do napojów, ale ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do kuchni. To naturalny odświeżacz powietrza i neutralizator zapachów, więc możesz rozłożyć plasterki w domu, a w pokojach przez długi czas będzie unosił się przyjemny zapach. Warto także włożyć kilka plastrów do szafy. Ubrania zawsze będą świeżo pachnieć.
Suszone cytrusy mogą być także pięknym elementem dekoracyjnym. Wystarczy nawinąć je na sznurek, a potem zawiesić w wybranym miejscu. Wprowadzą w domu naprawdę przyjemny klimat. Plastry można również wykorzystać podczas relaksacyjnej kąpieli. Doskonale stonizują i nawilżą skórę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.