Chwila roboty, a mnóstwo korzyści. Cytryna przyda się nie tylko w kuchni. Potem sobie podziękujesz

Cytryna przydaje się zimą, ale nie tylko jako dodatek do herbaty. Suszone plastry tego cytrusa mają więcej zastosowań, o których mało kto wie. Do czego jeszcze można je wykorzystać? Wyjaśniamy.

Cytryna to niezbędny produkt w kuchni. Dodajemy ją do herbaty, potraw i ciast, ale nie wszyscy wiedzą, że w formie suszonej przyda się nie tylko podczas przygotowywania dań. Zanim przejdziesz do działania, pamiętaj jednak, by wybrać odpowiednie owoce. Nie powinny być poobijane, miękkie ani wysuszone. Najlepiej sięgnąć po cytrusy z upraw ekologicznych, które są wolne od pestycydów. Jeśli nie masz takiej możliwości, przed suszeniem wyparz je i dobrze wyszoruj.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić suszone cytryny? Nie ma nic prostszego. Będą gotowe po trzech dniach

Przygotowanie owoców jest banalnie proste. Pokrój cytryny w plastry o grubości od dwóch do trzech milimetrów. Nie powinny być zbyt grube, bo proces suszenia znacznie się wydłuży. Na grzejniku rozłóż ściereczkę, a potem ułóż na niej plastry i regularnie je obracaj. Wystarczą trzy dni, a będą gotowe do użycia.

Cytryny
Cytryny istock/@jozzeppe

Suszone owoce przydadzą się jako dodatek do napojów, ale ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do kuchni. To naturalny odświeżacz powietrza i neutralizator zapachów, więc możesz rozłożyć plasterki w domu, a w pokojach przez długi czas będzie unosił się przyjemny zapach. Warto także włożyć kilka plastrów do szafy. Ubrania zawsze będą świeżo pachnieć.

Jak wykorzystać suszone cytryny? Przydadzą się w domu 

Suszone cytrusy mogą być także pięknym elementem dekoracyjnym. Wystarczy nawinąć je na sznurek, a potem zawiesić w wybranym miejscu. Wprowadzą w domu naprawdę przyjemny klimat. Plastry można również wykorzystać podczas relaksacyjnej kąpieli. Doskonale stonizują i nawilżą skórę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: