Nie ziemniaki i cukinia. Z tego warzywa wychodzą najlepsze placki. Chrupią aż miło

Jak zrobić dobre placuszki na śniadanie, obiad i kolację? Zapomnij o ziemniakach, cukinii czy bananach. Pyszne danie przyrządzisz w mniej popularnej, acz obłędnej w smaku wersji. Potrzebujesz niepozornego warzywa. Oto przepis na najlepsze placki z kalafiora. Wychodzą palce lizać.

Placki to świetny pomysł na szybkie i sycące danie, którym możesz zajadać się przez cały dzień. Robią się w kilka chwil i zazwyczaj potrzeba do nich zaledwie kilku składników. Jeśli uwielbiasz podobne przepisy, acz szukasz czegoś innego, niż te z wykorzystaniem cukinii, białego sera, dyni czy ziemniaków, wypróbuj nieco mniej popularnej, a przy tym rozpływającej się w ustach wersji. Posmakuje nawet najmłodszym.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Co można zrobić prostego na obiad? Przygotuj placki z kalafiora

Placki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla podobnego dania z cukinii, a dodatkowo smaczna i szybka w przygotowaniu wersja, dzięki której włączysz to zdrowe i pyszne warzywo do jadłospisu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w mig wyczarować sycący posiłek dla całej rodziny. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki:

  • 200 g różyczek surowego kalafiora,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

PORADA! Placki z kalafiora mają to do siebie, że możesz dowolnie modyfikować przepis. Polecamy dodać do ciasta nieco koperku, szczypiorku bądź tartej marchewki i otrębów, a wyjdą równie smaczne. 

Jak zrobić chrupiącego kalafiora?
Jak zrobić chrupiącego kalafiora? Jak zrobić chrupiącego kalafiora? Fot. pexels.com / Jpgata

Jak się robi placki z kalafiora? Przepis jest banalnie prosty

Przygotowanie placków z kalafiora jest naprawdę proste. W pierwszej kolejności zajmij się kalafiorem, umyj go, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do miski. Co dalej?

  1. Dodaj do niego pozostałe składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, rozbełtane jajko, oba rodzaje mąki i przyprawy.
  2. Całość dokładnie wymieszaj z pomocą łyżki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie nakładaj na nią po łyżce ciasta, by powstały nieduże placuszki.
  4. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
  5. Podawaj z dodatkiem jogurtu, kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: