Lubisz kawę? A może nie wyobrażasz sobie wypicia gorącego napoju bez czegoś słodkiego? Mamy więc dla ciebie idealną propozycję: pyszne ciasto cappuccino, które łączy obie te rzeczy. Ma delikatny krem, a mięciutki biszkopt wręcz rozpływa się w ustach.
3
Prosty przepis na ciasto cappuccino Markus Volk/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Cappuccino to napój z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą kakao dla ozdoby. Niektórzy zamiast tych dwóch składników dodają bitą śmietanę oraz startą na tarce czekoladę. Jest to jedna z najbardziej lubianych kaw na całym świecie. Nic dziwnego, że jej smak próbujemy przemycić w różnych deserach. Najlepszym przykładem jest ciasto, które łączy kawowy aromat z kakaową nutą.
REKLAMA
Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy
Pyszne ciasto cappuccino. Najlepiej smakuje w zestawie z kawą
Ten deser na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kawy, ale nie tylko. Jest idealne na niedzielne popołudnie w rodzinnym gronie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale najlepiej zrobić ciasto wieczorem, włożyć do lodówki i następnego dnia zjeść w południedo herbatki czy kawki. Mój mąż powiedział, że przypomina trochę tiramisu. Chcesz się przekonać? Oto składniki na dużą blaszkę 25x35 cm.
Biszkopt:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
0,75 l mleka,
125 g masła,
pół szklanki cukru,
2 budynie śmietankowe,
4 łyżki kawy cappuccino,
1,5 szklanki wody,
400 ml śmietany 30 proc.,
200 g mascarpone albo serka kremowego,
kakao do posypania.
Ciasto cappuccinopexels.com/Pavel Danilyuk
Prosty przepis na ciasto cappuccino. Dzięki dodaniu kawy nie jest zbyt słodkie
Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste, ale nie za słodkie. Oczywiście wielbiciele łakoci mogą je zjeść np. w towarzystwie gałki lodów. Będzie smakować równie wyśmienicie. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:
Oddziel białka od żółtek. Ubijaj je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Dołóż żółtka. Cały czas miksuj.
Wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia. Nie przestawaj miksować.
Gdy masa będzie gładka i jednolita, wylej ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Teraz czas na krem.
Zagotuj mleko i dodaj cukier.
Dołóż budynie. Cały czas gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie zrób cappuccino (połącz kawę z wodą).
Gdy masa budyniowa przestygnie, przełóż ją do miksera. Dodaj masło oraz przygotowane chwilę wcześniej cappuccino. Zmiksuj całość.
Ubij śmietankę z mascarpone.
Gdy biszkopt się upiecze, nasącz go delikatnie mlekiem. Posmaruj masą kawową, a następnie białym kremem. Posyp z wierzchu kakao. Smacznego!
Jaką kawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.