Nie tylko kolor skórki ma znaczenie. Sprawdź przed zakupem awokado. Inaczej zaliczysz wtopę

Po czym poznać dobre awokado? Chociaż leżące obok siebie owoce wyglądają podobnie, istnieje sposób, aby wybrać najlepszy egzemplarz. Zwróć uwagę na kilka rzeczy, a szybko sprawdzisz, który warto wrzucić do sklepowego koszyka.

W polskich sklepach najczęściej można kupić dwa gatunki awokado. Zielona odmiana fuerte cechuje się cienką skórką z nieregularnymi guzkami. Ma kremowy miąższ, a kolor waha się od jasnozielonego do ziemnozielonego. Drugą rozpowszechnioną odmianą jest hass. Cechuje się ciemniejszą i bardziej chropowatą skórką oraz kremowym odcieniem miąższu, który wpada w żółć i zieleń. Jak podczas zakupów wybrać idealne awokado? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Tak unikniesz zakupowej wtopy. Najważniejsze są trzy rzeczy

Zakup awokado bywa problematyczny. Niedojrzały owoc jest twardy i pozbawiony smaku, a przeleżały nie nadaje się do spożycia. Będąc w sklepie, zwróć uwagę na kilka kwestii, a kupisz idealny produkt.

  • Miękkość skórki. Po naciśnięciu palec nie powinien "się zapadać", bo to znak, że owoc jest nieświeży.
  • Kolor skórki. Nie powinna mieć przebarwień ani nalotów, bo świadczy to o złym sposobie przechowywania i nadpsuciu.
  • Szypułka. Oderwij ją i dokładnie obejrzyj. Kolor żółty jest wskazówką, że masz do czynienia z idealnym owocem. Zielona wskazuje, że awokado jest niedojrzałe. Brązowa to znak, że produkt jest zepsuty.
Awokado
Awokado pexels.com/Suraphat Nuea-on

Jeśli zdarzyło ci się kupić awokado niedojrzałe, nic straconego. Jest kilka sposobów, aby przyspieszyć ten proces.

  • Włóż je do torby z bananami lub jabłkami. Oba te owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie.
  • Połóż je w pobliżu kaloryfera. Im cieplej, tym owoc szybciej będzie nadawał się do spożycia.
  • Owiń awokado w papier i pozostaw na dzień lub dwa. Zawiniątko sprawi, że etylen wydzielany przez owoc nie znajdzie ujścia, a więc proces dojrzewania zajdzie znacznie szybciej.

Czy awokado jest zdrowe? Nie powinno go zabraknąć w twoim menu

Awokado bije na głowę inne owoce. Dlaczego warto je jeść? Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, jest źródłem tłuszczów nienasyconych, które wspierają układ odpornościowy, obniżają poziom złego cholesterolu i mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. To jednak nie wszystko. Owoc ten jest źródłem witaminy A, C, K i H (biotyny), z grupy B oraz kwasu pantotenowego, który poprawia metabolizm i wspiera układ nerwowy. Lubisz awokado? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: