W polskich sklepach najczęściej można kupić dwa gatunki awokado. Zielona odmiana fuerte cechuje się cienką skórką z nieregularnymi guzkami. Ma kremowy miąższ, a kolor waha się od jasnozielonego do ziemnozielonego. Drugą rozpowszechnioną odmianą jest hass. Cechuje się ciemniejszą i bardziej chropowatą skórką oraz kremowym odcieniem miąższu, który wpada w żółć i zieleń. Jak podczas zakupów wybrać idealne awokado? Wyjaśniamy.
Zakup awokado bywa problematyczny. Niedojrzały owoc jest twardy i pozbawiony smaku, a przeleżały nie nadaje się do spożycia. Będąc w sklepie, zwróć uwagę na kilka kwestii, a kupisz idealny produkt.
Jeśli zdarzyło ci się kupić awokado niedojrzałe, nic straconego. Jest kilka sposobów, aby przyspieszyć ten proces.
Awokado bije na głowę inne owoce. Dlaczego warto je jeść? Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, jest źródłem tłuszczów nienasyconych, które wspierają układ odpornościowy, obniżają poziom złego cholesterolu i mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. To jednak nie wszystko. Owoc ten jest źródłem witaminy A, C, K i H (biotyny), z grupy B oraz kwasu pantotenowego, który poprawia metabolizm i wspiera układ nerwowy. Lubisz awokado? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.