W smaku przypominają najlepsze faworki, a ich słodki środek ma w sobie "to coś". Ciasteczka róża karnawałowa to małe kulinarne dzieła sztuki, które będą super poczęstunkiem dla gości, którzy odwiedzą cię w tłusty czwartek. Znakomicie sprawdzą się też na inne okazje, np. imieniny.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Przepis na róże karnawałowe - lista składników
- 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 7 żółtek
- 1/5 szklanki jasnego piwa
- ulubiony dżem lub wiśnie w zalewie
- 3 czubate łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Róże karnawałowe - przepis krok po kroku
- Zacznij od dokładnego umycia rąk, a następnie weź miskę i wlej do niej żółtka z cukrem. Przy pomocy miksera utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dokładnie tak samo jak przy robieniu kogla-mogla. Przygotuj też sito i przesiej przez nie mąkę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Teraz powoli wlej piwo i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Zrób miejsce na blacie, wyjmij stolnicę i oprósz ją mąką. Przełóż na nią ciasto i energicznymi ruchami wyrabiaj miękką kulę. Po około pięciu minutach przejdź do wałkowania. Żeby dodatkowo napowietrzyć ciasto, ponownie zwiń je w kulę i kilka razy uderz wałkiem. I tak przez kolejne 10 minut.
- Gotowe ciasto podziel na kilka części, a później każdą część rozwałkuj na cienki placek. Weź kilka szklanek i kieliszków o różnej średnicy, powycinaj różnej wielkości kółka i poskładaj w różyczki. Każdy kawałek powinien mieć nacięcie o długości 1 cm. Takie nacięcie należy lekko rozchylić i poukładać różyczkę jedną na drugiej, ale pamiętaj o mocnym dociśnięciu środka, co stabilizuje całą konstrukcję.
- Na kolejnym etapie przygotuj duży, szeroki garnek i rozgrzej w nim dwa litry oleju. Smaż każdą z róż przez około dwie minuty z każdej strony. Teraz weź łyżkę cedzakową i powyjmuj róże z garnka i poukładaj na ręczniku papierowym. Tak pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Róża karnawałowa - zdobienie
Do gotowej róży karnawałowej przełóż wiśnie z zalewy lub małą kulkę wybranej marmolady. Na koniec oprósz każdą z róż cukrem pudrem - i gotowe! Jeśli jednak chcesz trochę urozmaicić wygląd klasycznych róż i dodać im blasku, użyj kolorowej polewy cukrowej w odcieniach złota, srebra, różu, fioletu czy niebieskiego, dekorując brzegi ciastek lub tworząc na nich różne wzory. Następnie posyp je jadalnymi kryształkami z cukru, brokatem spożywczym lub kolorowymi posypkami.
Zobacz też: Francuskie ciasto odchodzi w zapomnienie. Drożdżowe ślimaczki pachną i smakują jak najlepsza pizza