Jak zrobić lukier, żeby nie spływał? Lista składników jest krótka, a sekret tkwi w umiejętnym ich łączeniu

Jak zrobić lukier do ciast i deserów? Receptura przygotowania lukru jest bardzo prosta. Tak naprawdę wystarczą jedynie dwa składniki, aby stworzyć idealną polewę do pączków i innych domowych łakoci. W czym tkwi sekret? Sprawdźmy.

Jak zrobić lukier? Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a uzyskasz smakowity lukier o idealnej konsystencji.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Jak robi się lukier? 

Jak się robi lukier? Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie lukru jest trudne, to nic bardziej mylnego. Recepturę przygotowania idealnego lukru warto mieć w zanadrzu, ponieważ przydaje się w wielu sytuacjach. Dekorujemy nim m.in. bożonarodzeniowe pierniczki, wielkanocne babeczki, smakowite domowe drożdżówki, a w okresie karnawału - pyszne pączki.

Przepis nie jest trudny, jednak trzeba wykazać się cierpliwością. W dużej mierze to właśnie czas poświęcony na ucieranie składników jest kluczowy i wpływa na idealną konsystencję lukru.  

Lukier - jak się robi polewę o smaku cytrynowym?

Nie ma nic lepszego do pączków niż domowy lukier. Jak się robi klasyczną polewę o smaku cytrynowym? Do przygotowania cytrynowego lukru będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 120 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Lukier do pierniczków
Lukier do pierniczków Agnes Kantaruk / Shutterstock

Przygotowanie:

  • Krok 1. Do miski przesiewamy cukier puder, aby pozbyć się ewentualnych grudek
  • Krok 2. Stopniowo dodajemy sok z cytryny i rozcieramy cukier o brzegi miski do momentu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji

Wskazówki:

  • im dłużej rozcieramy cukier, tym lukier będzie bardziej aksamitny
  • jeżeli lukier wychodzi zbyt gęsty, należy dodać więcej soku z cytryny, jeżeli jest za rzadki, to dodajemy więcej cukru pudru
  • do lukru można dodać odrobinę barwnika spożywczego, aby nadać mu bardziej intensywny kolor
  • lukier z czasem gęstnieje, dlatego należy użyć go bezpośrednio po przygotowaniu 

Lukier - jak zrobić? Lukier z cukru pudru i białka

Jak zrobić lukier? Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie lukru na bazie cukru pudru i białek. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 170 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę
  • Krok 2. Do miski dodajemy cukier puder i chwilę razem miksujemy, a następnie dokładnie rozcieramy o ścianki miski
  • Krok 3. Dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy ucieranie (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować konsystencję lukru)

Rada: jeżeli lukier wychodzi zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, jeżeli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. 

Jak zrobić lukier do pączków o smaku czekoladowym?

Jak zrobić lukier do pączków o smaku czekoladowym? Wypróbuj poniższy przepis. Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • 50 g kakao
  • 50 ml mleka 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Cukier puder, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając
  • Krok 2. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez chwilę do momentu uzyskania jednolitej masy

Zobacz też: Są wyborne w smaku, a przy tym mniej kaloryczne. Dietetyczne pączki z piekarnika na karnawał!

Więcej o: