• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane nie muszą być płaskie. Mamy przepis na puchate i dużo smaczniejsze

Gdybyśmy mieli wybrać najbardziej uniwersalne i lubiane przez Polaków warzywo, z pewnością pierwsze miejsce na podium zająłby ziemniak. Można zrobić z niego najpyszniejsze rzeczy, w tym placki ziemniaczane i dziś pokażemy wam przepis, który najpierw was zszokuje, a potem zachwyci. Płaskie placuchy przy tych drożdżowych wypadają co najmniej blado, nawet jeśli są ładnie przyrumienione.
Placki ziemniaczane na drożdżach
Ryzhkov Photography /Shutterstock

Placki ziemniaczane na drożdżach pewnie dla niektórych brzmią jak profanacja, innym mogą wydać się interesujące, a jeszcze innym na samą myśl pocieknie ślinka. Ten przepis jest wyjątkowy, placki są puszyste i delikatne, nieco przypominają racuchy, ale zamiast cukrem pudrem warto oprószyć je morską solą lub podać z sosem mięsnym albo grzybowym. Co jest ważne? Nie ma co się spieszyć, wszystkie przysmaki na drożdżach nie lubią pośpiechu kucharza, ale każda minuta spędzona na gotowaniu wynagradza nam to smakiem dania i nie inaczej jest w przypadku puszystych placków ziemniaczanych. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki z kiszonej kapusty. Fuczki są obłędne

Placki ziemniaczane na drożdżach. Puszyste i lepsze od zwyklaczków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany),
  • 7 pełnych łyżek mąki pszennej,
  • 1 większa cebula,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Placki ziemniaczane na drożdżach - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże wkrusz do miski i utrzyj je z cukrem. Dodaj łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy drożdże rosną, zajmij się ziemniakami. Obierz je i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Możesz także zaoszczędzić czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóż na chwilę, następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  3. Do startych ziemniaków dodaj startą cebulę, wbij dwa jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szpatułką lub łyżką wymieszaj całość. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju lub smalcu. Nakładaj porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smaż je z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu połóż placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: