Jeśli nie masz pomysłu na smaczny, sycący i prosty w przygotowaniu obiad, mamy dla ciebie idealny pomysł. Jaki jest przepis na zapiekany kalafior z serem? To danie następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
3
Sarolta Nagy / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Uwielbiamy jeść kalafiora w różnych postaciach. Czy to w towarzystwie bułki tartej i masła, zapiekanego w przyprawach, czy też w formie wegańskich placuszków, steków czy kotlecików. To wszechstronne warzywo będzie również świetną bazą do przygotowania szybkiego obiadu, który z pewnością posmakuje całej rodzinie.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Jaki jest przepis na zapiekany kalafior z serem? Ta kompozycja do strzał w dziesiątkę
Gdy pomysłów brak, wtedy warto improwizować. Ta zapiekanka powstała ze składników, które zalegały mi w lodówce. W efekcie wyszło danie zachwycające smakami i teksturą. Nazwałam je "lodówkowe last minute", czyli co się nawinie, to do pieca. Pieczony kalafior w sosie pomidorowym z trzema serami i z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie niezwykle sycący, lecz także wyróżni się odrobiną pikantności.
Lista potrzebnych składników:
średni kalafior,
puszka krojonych pomidorów,
2-3 ząbki czosnku,
1-2 szalotki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki,
150 ml gorącego bulionu warzywnego,
3 łyżki tartego parmezanu,
80 g sera feta,
100 g tartej mozzarelli lub kulka świeżej mozzarelli, pokrojona w plastry,
50 g sera cheddar dla intensywniejszego smaku.
zapiekanka kalafiorSarolta Nagy / Getty Images/istock.com
Jak długo piec zapiekankę z kalafiora? "Lodówkowe last minute" krok po kroku
Czas przygotowania to jedynie 15 minut, a już po 45 minutach możesz się delektować wyjątkową zapiekanką. Z wymienionych wyżej proporcji zrobisz obiad dla 3-4 osób.
Pokrój szalotkę i czosnek, a kalafiora podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż szalotkę, następnie dodaj czosnek. Po chwili wrzuć kalafiora i pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do średniej miękkości.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem i pokruszoną fetą.
Zapiekaj 20 minut, następnie dodaj mozzarellę i cheddar, zapiekaj do rozpuszczenia sera.
Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!