Gdy brakuje czasu, robię "lodówkowe last minute". Wrzucam do kalafiora, resztę robi piekarnik

Jeśli nie masz pomysłu na smaczny, sycący i prosty w przygotowaniu obiad, mamy dla ciebie idealny pomysł. Jaki jest przepis na zapiekany kalafior z serem? To danie następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Uwielbiamy jeść kalafiora w różnych postaciach. Czy to w towarzystwie bułki tartej i masła, zapiekanego w przyprawach, czy też w formie wegańskich placuszków, steków czy kotlecików. To wszechstronne warzywo będzie również świetną bazą do przygotowania szybkiego obiadu, który z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Jaki jest przepis na zapiekany kalafior z serem? Ta kompozycja do strzał w dziesiątkę

Gdy pomysłów brak, wtedy warto improwizować. Ta zapiekanka powstała ze składników, które zalegały mi w lodówce. W efekcie wyszło danie zachwycające smakami i teksturą. Nazwałam je "lodówkowe last minute", czyli co się nawinie, to do pieca. Pieczony kalafior w sosie pomidorowym z trzema serami i z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie niezwykle sycący, lecz także wyróżni się odrobiną pikantności.

Lista potrzebnych składników:

  • średni kalafior,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1-2 szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki,
  • 150 ml gorącego bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 80 g sera feta,
  • 100 g tartej mozzarelli lub kulka świeżej mozzarelli, pokrojona w plastry,
  • 50 g sera cheddar dla intensywniejszego smaku.
zapiekanka kalafior
zapiekanka kalafior Sarolta Nagy / Getty Images/istock.com

Jak długo piec zapiekankę z kalafiora? "Lodówkowe last minute" krok po kroku

Czas przygotowania to jedynie 15 minut, a już po 45 minutach możesz się delektować wyjątkową zapiekanką. Z wymienionych wyżej proporcji zrobisz obiad dla 3-4 osób.

  1. Pokrój szalotkę i czosnek, a kalafiora podziel na różyczki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż szalotkę, następnie dodaj czosnek. Po chwili wrzuć kalafiora i pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do średniej miękkości.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem i pokruszoną fetą.
  4. Zapiekaj 20 minut, następnie dodaj mozzarellę i cheddar, zapiekaj do rozpuszczenia sera.
  5. Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Więcej o: