• Link został skopiowany

Ten przepis na pastę jajeczną wygrywa z innymi. Dodaj chrzan i jeden starty składnik

Co jest najlepsze na śniadanie? Oczywiście jajka i ciężko się z tym kłócić. Najczęściej stawiamy na jajecznicę lub omlety, ale jedną z naszych ulubionych opcji są jajka na kromce świeżego pieczywa. Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną, która będzie idealna i na codzienne śniadanie, i podczas uroczystego spotkania przy śniadaniu wielkanocnym? Niech w ruch pójdzie tarka.
Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Serenethos

Przepisów na pasty jajeczne jest bez liku i w zasadzie przez 365 dni w roku możemy próbować innej wersji. Możemy też zrobić tak pyszną pastę jajeczną, że będziemy jeść ją na okrągło i dziś właśnie taki przepis pragniemy wam przybliżyć. Będzie kremowa, gęsta, wyrazista, ale nie przytłaczająca, lekko ostra i cudowna w każdym calu. Rozgniecione jajka połącz z chrzanem, startym serem żółtym, ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem. Do tego świeże, chrupiące pieczywo i można tańczyć ze szczęścia o poranku.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Pasta jajeczna z chrzanem i żółtym serem. Na zwykłe i wielkanocne śniadanie

Składniki:

  • 6 jajek, 
  • czubata łyżka majonezu, 
  • łyżka startego chrzanu, 
  • garść startego żółtego sera (polecam goudę lub edamski), 
  • 1 większy ząbek czosnku, 
  • łyżka posiekanego koperku, 
  • sól, pieprz ziołowy do smaku.

Pasta jajeczna z chrzanem i serem - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Możesz ugotować je także dzień wcześniej, by rano zaoszczędzić czas. Następnie obierz je i włóż do miski. Rozgnieć je widelcem lub zetrzyj na tarce. 
  2. Na tarce zetrzyj także żółty ser. Możesz użyć dowolnego, ja jednak lubię w tej paście sery o lekko orzechowym smaku. Starty ser dodaj do jajek. 
  3. Koperek posiekaj dość drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do reszty składników i przypraw solą oraz pieprzem.
  4. Pastę wymieszaj z majonezem i chrzanem. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Podawaj od razu po przygotowaniu na kromce świeżego pieczywa. 

Tak przygotowana pasta jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale nie tylko. Możesz tę pastę zawinąć w plastry szynki i podać w święta w formie roladek, możesz postawić ją na stole w misce w towarzystwie słupków papryki, selera naciowego lub marchewki albo nafaszerować nią upieczone i doprawione przyprawami awokado.

Więcej o: