Jarzynowa znana jest również jako sałatka warzywna oraz majonezowa. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ją z gotowanych jarzyn, jajek, groszku i ogórków kiszonych. Najczęściej gości na naszych stołach w Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i podkręcić smak potrawy, warto dorzucić do niej kilka marynowanych grzybów lub pikantny składnik ze słoiczka. Bardzo możliwe, że masz go w szafce.
Zrobienie sałatki jarzynowej nie jest skomplikowane, ale wymaga trochę czasu. Warzywa trzeba bowiem obrać, ugotować i ostudzić. Warto zrobić to dzień wcześniej, żeby w dniu przygotowań oszczędzić sobie pracy. Oto lista składników, które obowiązkowo muszą pojawić się w potrawie:
Jeśli chcesz poeksperymentować, dodaj do sałatki kilka marynowanych pieczarek. Nadadzą jej ciekawy, lekko kwaśny smak. Głodni wrażeń mogą również sięgnąć po kapary.
Po przygotowaniu sałatki warto zostawić ją w lodówce na kilka godzin "do przegryzienia". Zobaczysz, że będzie smakować jeszcze lepiej. Jeśli obawiasz się, że danie wyjdzie zbyt kaloryczne, zawsze możesz zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Oto krótka instrukcja przygotowania krok po kroku: