• Link został skopiowany

Babcia złapała się za serce, gdy zobaczyła, co wrzucam do jarzynowej. Potem zwróciła mi honor

To królowa świąt, rodzinnych imprez oraz spotkań ze znajomymi. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej. Kusi bogactwem składników i nikt nie może jej się oprzeć. Dzięki jednemu produktowi stanie się jednak jeszcze lepsza. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock

Jarzynowa znana jest również jako sałatka warzywna oraz majonezowa. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ją z gotowanych jarzyn, jajek, groszku i ogórków kiszonych. Najczęściej gości na naszych stołach w Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i podkręcić smak potrawy, warto dorzucić do niej kilka marynowanych grzybów lub pikantny składnik ze słoiczka. Bardzo możliwe, że masz go w szafce.

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku. Zaryzykuj i dodaj grzyby

Zrobienie sałatki jarzynowej nie jest skomplikowane, ale wymaga trochę czasu. Warzywa trzeba bowiem obrać, ugotować i ostudzić. Warto zrobić to dzień wcześniej, żeby w dniu przygotowań oszczędzić sobie pracy. Oto lista składników, które obowiązkowo muszą pojawić się w potrawie:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 4 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Jeśli chcesz poeksperymentować, dodaj do sałatki kilka marynowanych pieczarek. Nadadzą jej ciekawy, lekko kwaśny smak. Głodni wrażeń mogą również sięgnąć po kapary.

Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock

Najlepsza sałatka jarzynowa. Przepis przypadnie do gustu całej rodzinie

Po przygotowaniu sałatki warto zostawić ją w lodówce na kilka godzin "do przegryzienia". Zobaczysz, że będzie smakować jeszcze lepiej. Jeśli obawiasz się, że danie wyjdzie zbyt kaloryczne, zawsze możesz zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Oto krótka instrukcja przygotowania krok po kroku:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  2. Obierz ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler. Ugotuj je i posiekaj, gdy wystygną.
  3. Pokrój cebulę, ogórki kiszone i jabłko. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  4. Odsącz groszek z zalewy i dodaj do reszty.
  5. Jeśli skusiły cię marynowane pieczarki lub kapary, to właśnie ten moment, aby je dodać!
  6. Dołóż majonez i dopraw sałatkę do smaku. Wymieszaj całość. Smacznego!
Więcej o: