• Link został skopiowany

W Wielkim Tygodniu babcia gotowała tę zupę. Nazywała się śmiesznie, a podstawą były jajka

Moja rodzina od pokoleń była dość mocno związana z tradycją i najlepiej było to widać w kuchni. Babcia w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc chociaż raz gotowała dziwnie nazywającą się, lecz pyszną zupę. Przepis miała dostać od swojej kuzynki, która mieszkała pod Poznaniem i chyba tylko w tamtych okolicach jest szerzej znany. Jak zrobić kwaśne jaja? Podstawowy składnik zawiera już nazwa dania - muszą być jajka i coś kwaśnego.
Zupa kwaśne jaja
Fot. iStock, MarynaVoronova

Pyszną, chociaż wyglądająca na "biedną", zupę o zabawnej nazwie kwaśne jaja moja babcia robiła w sposób mistrzowski. Zupa nie zawierała mięsa, za to mnóstwo warzyw i przypraw, była więc aromatyczna i dość lekka, mimo dodatku śmietany, oczywiście kwaśnej. Kiedy wywar był już esencjonalny i aromatyczny, należało dodać ocet i wbić jajka. Jajka musiały gotować się do całkowitego ścięcia białek, stąd właśnie nazwa potrawy. Podobno kwaśne jaja jedli kiedyś wielkopolscy chłopi i właśnie w Wielkopolsce przepis uznawany jest za kultowy. Smak tej zupy jest jednak na tyle wyjątkowy, że powinni go poznać mieszkańcy całego kraju nad Wisłą i cała Polonia. 

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Postna zupa na Wielki Tydzień. Jak zrobić kwaśne jaja?

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (2 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por),
  • 8 jajek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • opcjonalnie mąka pszenna,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego. 

Kwaśne jaja sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru z warzyw. Powinien gotować się dość długo, by warzywa oddały do zupy maksimum swojego smaku. Warzywa ugotuj z przyprawami: 5-7 kulkami ziela angielskiego oraz 5 listkami laurowymi.
  2. Ugotowane warzywa wyjmij z zupy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz ocet. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  3. Z wywaru odlej 3-4 chochelki, rozpuść w nich 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Dodaj do zupy, by ją zagęścić.
  4. Na gotującą się zupę wbijaj jajka. Nie mieszaj zupy - jajka powinny ugotować się w koszulce. Jeśli jednak podczas gotowania jajko się rozpadnie, nic się nie stanie. Ocet w tym przepisie nie tylko wpływa na walory smakowe zupy, lecz także pomaga jajkom zachować odpowiedni kształt, ale wypadki się zdarzają. 
  5. Gotuj, aż jajka się zetną. Zupę podawaj z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami okraszonymi cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym. 
Więcej o: