Banany są zdrowe i mają wiele zalet, m.in. wspomagają układ trawienny, odpornościowy i krążenia. Zawierają witaminy B6, A, E i K, potas oraz magnez. Bez wątpienia warto włączyć je do codziennego menu. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że skórka z tych owoców jest równie cenna. Też jest bogata w składniki odżywcze, takie jak fosfor, żelazo i miedź.
Może cię zaskoczę, ale skórka banana jak najbardziej jest jadalna. Najlepiej ją wysuszyć, ugotować lub usmażyć. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów oraz dipów. Jest niezwykle wartościowa, bo zawiera sporo błonnika. Obniża on poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na długo.
Skórki bananów można dodawać do przekąsek, deserów oraz wypieków. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i obniżają ciśnienie tętnicze. To jednak nie koniec zalet. Jak podaje national-geographic.pl, naukowcy z Indii zrobili z produktu mąkę, a następnie wykorzystali ją do przygotowania ciasteczek. Wyszły twardsze niż z tradycyjnego przepisu, smaczniejsze i nie straciły na jakości.
Bananowe skórki sprawdzą się również podczas robienia porządków w domu. Za ich pomocą wyczyścisz buty i srebro. Jeśli masz pociemniałą biżuterię albo stare sztućce, warto zblendować skórkę z odrobiną wody i powstałą pastą przetrzeć wybraną rzecz. Potem wystarczy doczyścić ją suchą szmatką. Resztki owocu mają swoje zastosowanie również w ogródku. To idealna baza do nawozu. Można nim odżywiać m.in. storczyki, skrzydłokwiaty, róże, pomidory oraz truskawki.