To królowa wśród wszystkich sałatek, która pojawia się na stole podczas każdej uroczystości. Niezależnie od tego, czy mowa o urodzinach, imieninach, parapetówce czy świętach. Jest pyszna i łatwa w zrobieniu, choć przy tym nieco czasochłonna. W sieci nie brakuje memów, jak Polacy przyrządzają ją nie tyle w miskach i garnkach, ile nawet wiaderkach oraz wannach. Oczywiście są to żarty, choć jedno pozostaje niezmienione: zawsze schodzi w ilościach hurtowych.
Sałatka jarzynowa, bo oczywiście o niej mowa, to połączenie gotowanych warzyw, jajek, ogórków, majonezu oraz przypraw. Co ciekawe, w zależności od zwyczajów i przyzwyczajeń danej rodziny, jej skład może się nieznacznie różnić. Niektórzy dorzucają kawałki jabłek, inni zaś groszek konserwowy czy kukurydzę. Oprócz tego kwestią dyskusyjną jest również wybór odpowiedniego majonezu. A co z ogórkami? Najlepszą opcją są oczywiście kiszone, które dodadzą całości nieco kwaśnego smaku, a do tego są bardzo zdrowe. To naturalny probiotyk, który dba o mikroflorę jelitową i zawiera dużo witaminy C. Co, jeśli za nimi nie przepadamy?
Jeśli nie jesteś fanem ogórków kiszonych, a ich smak przeszkadza ci nawet w sałatce jarzynowej, wymień je na konserwowe. Wciąż będą się dobrze komponowały z resztą składników, a przy tym będą delikatniejsze w smaku. Pamiętaj jednak o jedynym i to niezależnie od podjętego wyboru. Dodając zarówno kiszone, jak i konserwowe, pilnuj, aby były odciśnięte z nadmiaru płynów. W przeciwnym wypadku sałatka błyskawicznie podejdzie wodą i nada się jedynie do kosza.
A skoro już przy wodzie jesteśmy, warto zaznaczyć, że wodniste ogórki to niejedyny powód, przez który może się pojawić. By sałatka jarzynowa była wyjątkowo pyszna, należy delikatnie ją doprawić, głównie pieprzem oraz solą. Jednak w przypadku białych kryształków lepiej zachowaj umiar, gdyż ich nadmiar może doprowadzić do tego, że całość podejdzie wodą. Dlatego zaleca się, aby sięgać po nie tuż przed podaniem, a jeśli boisz się, że zapomnisz, to lepiej rób to oszczędnie. Oprócz tego przechowuj sałatkę w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Dzięki temu pozostanie świeża na dłużej. Jakie ogórki dodajesz do sałatki jarzynowej: kiszone czy konserwowe? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.