• Link został skopiowany

Polacy kupują zagraniczne, a mają podobne pod nosem. "Kapary" zrobisz z owoców tego drzewa

Kapary to kulinarny przebój śródziemnomorskich kuchni. Kwaśno-słony akcent, który świetnie podkreśla smak pizzy, sałatek czy różnych sosów. Jednak jak się okazuje, wcale nie musimy sprowadzać ich z Grecji czy Hiszpanii, bo rodzime "kapary" rosną na drzewach. A konkretnie na lipie, tuż za płotem.
Owoce lipy
Fot. Oleg Marchak/ iStock

Wszystko zaczyna się od zapachu lipy i szmeru liści, które delikatnie muskają powietrze. Wśród zielonych gałązek dojrzewają maleńkie owoce, które na pierwszy rzut oka są niepozorne, niemal niewidoczne. A jednak to właśnie one kryją w sobie smak, o którym pamięta już niewielu. Dawniej powszechnie używane w kuchni i domowej apteczce, dziś wracają do łask jako "polskie kapary". Marynowanie ich to czysta przyjemność - wystarczy sprawdzony przepis i odrobina czasu, by zamknąć lato w słoiku.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jak samemu zrobić "kapary po polsku"? Leć na spacer i zbierz owoce lipy

Sezon na lipowe orzeszki jest krótki, więc warto wiedzieć, kiedy sięgnąć po słoiki. Najlepszy moment na zbiór przypada między końcem czerwca a połową lipca - właśnie wtedy owoce są miękkie, zielone i mają idealny rozmiar groszku. Gdy zdrewnieją, tracą smak i nie nadają się do przetworów. Jeśli trafisz w odpowiedni moment, z łatwością przygotujesz ten pyszny dodatek, który wzbogaci wiele dań. Na 5-6 małych słoiczków będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg świeżych pączków lipy.
  • 400 ml octu winnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • szalotka pokrojona w piórka,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • łyżeczka białej gorczycy,
  • 2 gałązki estragonu.

PORADA! Nie masz świeżego estragonu? Spokojnie. Z powodzeniem zastąpi go łyżeczka suszonej przyprawy. Smak marynaty pozostanie wyrazisty, a twoje "kapary" zyskają charakterystyczny ziołowy aromat.

Owoce lipy
Owoce lipyfot. BrankoBG/ iStock

"Polskie kapary" z lipy nie sprawią ci trudności. Kilka kroków do wyrazistego dodatku

Zanim zabierzesz się za przygotowanie zalewy, poświęć chwilę owocom. Oderwij je od szypułek i porządnie wypłucz pod zimną wodą, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie wrzuć je na kilka minut do lekko osolonego wrzątku i gotuj, aż zmiękną i otworzą się na aromaty marynaty. Na koniec odcedź i zostaw na sitku. W międzyczasie przygotuj zalewę.

  1. Wrzuć wszystkie składniki zalewy do garnka, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez około 15 minut, by smaki dobrze się połączyły.
  2. Następnie przecedź płyn przez sito, aby pozbyć się przypraw.
  3. Do gorącej, czystej zalewy dodaj wcześniej obgotowane owoce lipy i ponownie wszystko zagotuj.
  4. Przełóż owoce wraz z zalewą do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Trzymaj je w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

Czy jesteś fanem/fanką kaparów? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: