Historia sando sięga początków XX wieku, kiedy to japońskie piekarnie zaczęły eksperymentować z europejskim chlebem. Pierwsze wersje były wytrawne, z jajkiem lub szynką, jednak z czasem pojawiły się także warianty deserowe. Największą sławę zyskała truskawkowa wersja z bitą śmietaną, głównie dzięki temu, że ich przekrój prezentuje się jak artystyczna kompozycja. Dziś są sprzedawane w japońskich convenience, czyli sklepach zlokalizowanych blisko domów, a także w kawiarniach na całym świecie.
Choć kanapka z owocami może brzmieć nietypowo, w Japonii to zupełnie naturalne połączenie. Słodycz truskawek i kremowej śmietany przełamuje neutralność białego pieczywa, tworząc coś na pograniczu ciasta i drugiego śniadania. Klucz tkwi w jakości składników i... precyzyjnym układaniu owoców.
Składniki (na 2 kanapki):
Sando z truskawkami wyglądają spektakularnie, ale przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Potrzebujesz odrobiny cierpliwości i precyzji w krojeniu. Jednak ostrzegamy, że najtrudniejsze będzie powstrzymanie się przed zjedzeniem ich zaraz po złożeniu.
Sposób przygotowania: