• Link został skopiowany

W Japonii są w każdym sklepie i kawiarni. U nas truskawki wolimy z cukrem. Czas to zmienić

Delikatne pieczywo, puszysta śmietana i soczyste truskawki - to połączenie, które podbiło serca miłośników słodkich przekąsek na całym świecie. Japońska kanapka z truskawkami, znana jako fruit sando, wygląda jak deser z eleganckiej cukierni.
Japońskie kanapki z truskawkami, Sando
Fot. iStock, Lukman Nul Hakim

Historia sando sięga początków XX wieku, kiedy to japońskie piekarnie zaczęły eksperymentować z europejskim chlebem. Pierwsze wersje były wytrawne, z jajkiem lub szynką, jednak z czasem pojawiły się także warianty deserowe. Największą sławę zyskała truskawkowa wersja z bitą śmietaną, głównie dzięki temu, że ich przekrój prezentuje się jak artystyczna kompozycja. Dziś są sprzedawane w japońskich convenience, czyli sklepach zlokalizowanych blisko domów, a także w kawiarniach na całym świecie.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Sando z truskawkami. Lekka i słodka przekąska w estetycznym wydaniu

Choć kanapka z owocami może brzmieć nietypowo, w Japonii to zupełnie naturalne połączenie. Słodycz truskawek i kremowej śmietany przełamuje neutralność białego pieczywa, tworząc coś na pograniczu ciasta i drugiego śniadania. Klucz tkwi w jakości składników i... precyzyjnym układaniu owoców.

Składniki (na 2 kanapki):

  • 4 kromki mlecznego pieczywa bez skórki (japoński shokupan lub miękki tostowy chleb),
  • 200 g truskawek,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • łyżka cukru pudru,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Jak zrobić kanapki sando? Prosty przepis, który robi efekt "wow" 

Sando z truskawkami wyglądają spektakularnie, ale przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Potrzebujesz odrobiny cierpliwości i precyzji w krojeniu. Jednak ostrzegamy, że najtrudniejsze będzie powstrzymanie się przed zjedzeniem ich zaraz po złożeniu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz truskawki. Usuń szypułki. Wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości, by wyglądały dobrze w przekroju.
  2. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Możesz dodać ekstrakt waniliowy dla delikatnego aromatu.
  3. Rozłóż kromki pieczywa i na dwóch z nich rozsmaruj solidną porcję bitej śmietany.
  4. Na jednej z nich ułóż truskawki, lekko je wciśnij w śmietanę. Przykryj drugą kromką z bitą śmietaną i delikatnie dociśnij.
  5. Owiń całość szczelnie w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie przetnij kanapkę, najlepiej po przekątnej, by uzyskać efektowny przekrój z widocznymi truskawkami.
Więcej o: