• Link został skopiowany

Wystarczyło wrzucić dodatki i zapiec. Każdy pokochał schabowego w górskim wydaniu

Kotlet góralski to wyjątkowa wariacja klasycznego schabowego, wzbogacona o różne składniki. Gdy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że do zwykłej wersji już nie wrócę. Dzięki dodatkom i sposobie przyrządzania jest idealny dla miłośników charakterystycznego smaku.
Kotlety schabowe po góralsku
Fot. iStock, EzumeImages

Kuchnia regionalna od lat inspiruje miłośników klasyki do wprowadzania nowych smaków do dobrze znanych dań. Kotlet schabowy po góralsku to przykład na to, jak z prostego, codziennego obiadu można stworzyć coś bardziej wyrazistego i niepowtarzalnego. Połączenie dobrze znanej panierki z zapiekanym serem, pieczarkami i dodatkiem charakterystycznym dla gór sprawia, że danie zyskuje głębię i aromat. Trudno to pomylić z czymkolwiek innym. Spróbuj raz, a zobaczysz, że nie ma nic lepszego.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlet schabowy po góralsku. Tradycyjne danie z regionalnym charakterem

To danie łączy klasykę z wyrazistym, lokalnym akcentem. Chrupiąca panierka, dobrze wysmażony schab i warstwa dodatków, które sprawiają, że każdy kęs sprawia przyjemność. Oscypek dodaje charakterystycznej nuty, pieczarki podkreślają głębię smaku, a żurawina wprowadza delikatną słodycz.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Dodatki do zapiekania:

  • 150 g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • 80 g sera żółtego (np. gouda),
  • 60 g oscypka,
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie).

Jak zrobić kotleta po góralsku? Połącz wszystko, a talerz wypełni się smakiem

Przygotowanie kotleta po góralsku wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku zwykłej wersji, ale efekt jest warty każdej minuty. Najpierw przyrządza się mięso, a potem wzbogaca się je o zapiekane dodatki. To doskonały sposób na urozmaicenie niedzielnego obiadu lub zaskoczenie gości czymś wyjątkowym.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij schab przez folię na grubość ok. 1 cm. Oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. W międzyczasie pokrój pieczarki w cienkie plasterki i podsmaż je na maśle do odparowania płynu. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdy połóż warstwę pieczarek, posyp startym oscypkiem i żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10-12 minut, do momentu aż ser się stopi i lekko zarumieni.
  3. Tuż przed podaniem dodaj na wierzch łyżkę żurawiny i odrobinę świeżej natki. Serwuj z opiekanymi ziemniakami, frytkami lub zasmażaną kapustą.
Więcej o: