Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne potrawy świąteczne wymagają odpowiedniego przygotowania i babcinych przepisów. Wśród nich nie może zabraknąć także kilku składników. Jednym z nich są leśne rarytasy, które nadadzą aromat zarówno zupie, jak i pierogom. Pod lupę bierzemy tegoroczne ceny grzybów na święta.
Święta Bożego Narodzenia to okres, w którym królują tradycyjne dania, słodkie wypieki i babcine przepisy. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć przysmakiem z dodatkiem grzybów. Będziemy więc zajadać się takimi potrawami jak pierogi, uszka, paszteciki, zupy czy sosy. Sprawdzamy zatem, ile w 2022 roku przyjdzie nam zapłacić za aromatyczny dodatek na straganach, w warzywniakach i u lokalnych sprzedawców.
Tegoroczny sezon na grzybobranie był wyjątkowo obfity, dzięki czemu w wielu domach grzyby są już odpowiednio przygotowane na okres świąteczny. Jednak mimo to na straganach i w supermarketach nie brakuje tych produktów, jest jednak jeden haczyk. Ceny suszonych grzybów mogą okazać się wysokie. W sklepach borowik szlachetny waha się od 10 do 15 zł za zaledwie 20 gramów. Za kilogram przyjdzie nam zapłacić nawet 492 zł. Z kolei podgrzybek brunatny to wydatek rzędu 7,60 zł za 20 gramów, co daje 380 zł za kilogram.
Nieco tańszą opcją może okazać się zakup od lokalnych grzybiarzy. Jak czytamy na nowysacz.naszemiasto.pl na Podkarpaciu przyjdzie nam zapłacić 180 zł za kilogram suszonych podgrzybków i borowików. Nieco taniej jest w województwie mazowieckim. Tu kilogram suszonych borowików to wydatek rzędu 179 zł. Kapelusze prawdziwków na sznurku w Podkarpackim kosztują 45 zł za 100, g z kolei miks tegorocznych rarytasów z województwa zachodniopomorskiego - 20 zł/100 g.
Suszone grzyby można nabyć także w sklepach online. Ta opcja, z uwzględnieniem częstych rabatów i promocji, wydaje się najlepsza. Warto jednak podkreślić, by zakupu dokonywać wyłącznie od autoryzowanych sprzedawców lub zaufanych źródeł. W ten sposób zabezpieczymy się przed niebezpiecznym zatruciem w święta.
Wspominając tegoroczne ceny grzybów z okresu jesieni, możemy zaobserwować dużą różnicę cenową. W sezonie było znacznie taniej - prawdziwek krojony na pół kosztował w Łodzi 23 zł za kilogram. W województwie świętokrzyskim można były nabyć świeże rarytasy już od 30 zł/kg, a w Małopolsce nawet za 25 zł/kg.