Najsłynniejszy szef kuchni stracił gwiazdkę Michelin. Powód? Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy

Guy Savoy uznawany jest za najsłynniejszego szefa kuchni na świecie. Pod jego okiem uczył się m.in. Gordon Ramsay, który nazwał go swoim mentorem. Do tej pory jego paryska restauracja - Restaurant Guy Savoy - mogła poszczycić się aż trzema gwiazdkami Michelin. Media donoszą jednak, że Savoy właśnie stracił jedną z nich. Powód? Nieznany.

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Restauracja francuskiego szefa kuchnia trzema gwiazdkami Michelin cieszyła się od 2002 roku. Spełnienie i utrzymanie wyśrubowanych standardów, które narzuca słynny przewodnik, nie jest łatwe, ale jemu przez lata się udawało. Aż do teraz, kiedy okazało się, że Guy Savoy stracił jedną z mozolnie wypracowanych trzech gwiazdek.

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Owsianka, którą zrobisz ekspresowo. Genialny mus z owoców podkręci jej smak

Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie, co takiego musiało się stać, że Savoy utracił odznaczenie. Opinia publiczna prawdopodobnie nigdy się tego nie dowie. Powód takiej decyzji podawany jest bowiem tylko samemu zainteresowanemu oraz jego zespołowi. Serwis Tasting Table, powołując się na France24, przytacza słowa Gwendal Poullennec, szefowej Przewodnika Michelin, która wyjaśnia, że decyzja o odebraniu gwiazdki należy nie tylko do francuskich inspektorów, lecz także do zagranicznych.

Zarówno przyznanie, jak i odebranie odznaczenia nie jest proste, a decyzje nie zapadają pochopnie. 

To wyjątkowe restauracje, więc można sobie wyobrazić, że te decyzje są dokładnie przemyślane i poparte licznymi wizytami naszych inspektorów w ciągu roku

- powiedziała Poullennec.

 

Utrata gwiazdki jest z pewnością bolesnym doświadczeniem dla tak cenionego szefa kuchni. Pamiętajmy jednak, że jego lokal w Paryżu nadal może pochwalić się dwiema gwiazdkami, co oznacza, że miejsce wciąż jest wyjątkowe. Guy Savoy ma również drugą restaurację o tej samej nazwie - w Las Vegas. Ona też została wyróżniona przez Michelin.

Paryska Restaurant Guy Savoy nie jest jedyną, która utraciła gwiazdkę. Według serwisu Bloomberg, podobny los spotka 27 innych francuskich restauracji. Na liście jest między innymi szef kuchni Christopher Coutanceau, którego restauracja również szczyciła się aż trzema gwiazdkami.

 

Jak przyznawane są gwiazdki Michelin?

Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. W ten sposób właśnie może się zdarzyć, że prestiżowe oznaczenie otrzymają lokale, które wcale nie są luksusowymi, drogimi restauracjami. Dla przykładu w 2016 roku w Singapurze po raz pierwszy przyznano gwiazdki Michelin lokalom typu street food. Za jakość serwowanych potraw nagrodzone zostały Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, mieszczący się na Crawford Lane oraz Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, znajdujący się w singapurskim Chinatown. Za "gwiazdkowe" dania trzeba w nich było zapłacić zaledwie od 2 do 10 dolarów.

W Polsce gwiazdką Michelin został wyróżniony lokal Wojciecha Modesta Amaro - Atelier Amaro (już nieczynny), restauracja Senses, gdzie szefem kuchni był Andrea Camastra (również nieczynna), a także krakowska Bottiglieria 1881, która wciąż działa na rynku gastronomicznym.

W kwietniu 2022 roku rozmawialiśmy z Andreą Camastrą, który w miejscu dawnego Atelier Amaro otworzył restaurację Nuta. Zapewniał wówczas, że będzie dążył do tego, aby nowy lokal powtórzył sukces Senses, a nawet, żeby osiągnął jeszcze więcej. Szef kuchni opowiedział nam też, jak on widzi proces przyznawania gwiazdek.

Jeśli gotujesz z szacunkiem dla dobrego jedzenia, zgodnie z najlepszą wiedzą kulinarną i z zachowaniem najwyższych standardów, inspektor Michelin przyjdzie i to doceni. To nie jest kwestia żadnego magicznego zaklęcia. Jeśli dobrze gotujesz, zdobędziesz wyróżnienie, jeśli źle - nie.
Nie ma też żadnej specjalnej procedury. Jedyne, co musisz zrobić, to poinformować o otwarciu restauracji i zakomunikować, że chcesz, aby inspektor odwiedził lokal. Nic więcej. Trzeba się jednak wyróżniać spośród innych restauracji, robić coś innego, a przede wszystkim wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe. To jest priorytet.

Camastra przekonywał, że nawet sposób podania potrawy nie jest aż tak znaczący, jak mogłoby się wydawać. Dodał, że ocena to bardzo indywidualna kwestia. "Komuś może spodobać się to, jak gotuję, a komuś nie. Ktoś może uznać to za warte nagrodzenia, a ktoś inny nie" - stwierdził.

Źródło: Tasting Table, inf. własna

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.