Portal kulinarny Taste Atlas to internetowa encyklopedia smaków z całego świata. Publikowane są tam zarówno przepisy na regionalne specjały z każdego kraju, jak i zestawienia najlepszych oraz najgorszych potraw. Polskie dania niejednokrotnie znajdywały się wśród liderów tamtejszych rankingów. Dzisiaj (dziewiątego kwietnia) udostępniono listę "100 najlepszych pierogów na świecie". Jak wypadła na niej Polska? Otóż mogło być o wiele lepiej.
Na stronie popularnego serwisu, jak i w mediach społecznościowych można zobaczyć najnowszy ranking "Najlepszych pierogów na świecie". Wyróżniono stu "kandydatów" z każdego zakątka planety. Zwyciężyły indonezyjskie siomay - gotowane na parze kluski rybne w kształcie rożka. Niestety, polskie pierogi znajdziemy nie na podium, a dopiero na szóstym miejscu zestawienia.
Popisowa potrawa kuchni polskiej może się pochwalić oceną 4,6 oraz pierwszym miejscem na liście "Polskiego jedzenia ulicznego". W rankingu na pierogi świata podium zamykają chińskie guotie oraz taobao. Tuż za nimi uplasowały się japońskie specjały gyoza hamamatsu oraz chińskie jiazozi.
Pod instagramowym postem z tabelką zwycięzców rozgorzała dyskusja. W komentarzach można poczytać opinie tych, którzy nie zgadzają się z finalnym werdyktem i pozycją polskich pierogów w zestawieniu. "Mocna rywalizacja z pierogami chińskimi, ale nasze polskie pierogi są najlepsze na świecie", "Pierogi ponad życie!", "Pierogi są tak dobre, że czasem chce mi się trochę płakać, bo ich smak mnie tak cieszy", piszą internauci.
W lutym tego roku polskie danie zostało również wyróżnione w rankingu na "14 najlepszych przepisów na pierogi". W tym zestawieniu zajęliśmy nieco wyższą, bo trzecią notę. Na podium wyprzedziły nas dwa chińskie przepisy. Drugie miejsce na podium zajęła receptura na tangbao - wypełnione zupą pierogi w kształcie bułeczek. Liderem okazały się za to guotie, czyli podsmażane pierogi.