Zjedzenie śniadania wpływa na lepszą koncentrację i pomaga uzupełnić niedobory energii po nocy. Można powiedzieć, że jest jak paliwo dla organizmu. Dzięki zdrowemu i pożywnemu posiłkowi zyskujemy siłę do działania na resztę dnia. Dobrym wyborem jest sięgnięcie po otręby. Są jednym z najcenniejszych produktów spożywczych. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, bo zawierają dużo błonnika oraz witaminy z grupy B.
Najzdrowszym rodzajem są otręby owsiane, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor i magnez. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz zapobiegają nagłym napadom głodu. Jedno z badań opublikowanych w "European Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że gdy ludzie dodawali do swojej diety 102 g otrębów owsianych dziennie przez dwa tygodnie, poziom cholesterolu całkowitego spadł o 14 proc.
Dzięki obecności beta-glukanu żywność korzystnie wpływa też na pracę jelit. - Dla zdrowia jelit polecałbym produkty zawierające więcej błonnika, takie jak otręby owsiane (ok. 16 g błonnika na 100 g produktu) lub całe płatki owsiane (10 g błonnika na 100 g) - powiedział portalowi dailyrecord.co.uk profesor Tim Spector.
Otręby owsiane mogą wzbogacić codzienne potrawy. Co lepsze, nadają się do bezpośredniej konsumpcji "na surowo". Wystarczy wymieszać je z jogurtem, kefirem, koktajlem albo zupą mleczną. Zalecana dzienna ilość produktu wynosi 1-3 łyżki, przy czym najlepiej rozłożyć je na kilka posiłków. Ziarna można jeść zarówno w porze śniadania, obiadu, jak i kolacji. Nie powinny ich jednak spożywać osoby chorujące na anemię albo zmagające się z niedoborem witamin. Błonnik obecny w otrębach hamuje bowiem proces przyswajania wapnia. Warto dodać, że z takiego produktu można też przygotować ciasteczka, muffinki, naleśniki, a nawet pieczywo. Z Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.