Jajka wyróżniają się imponującą zawartością białka i ważnych witamin: A, D, E i K. Oprócz tego zawierają potas, magnez oraz żelazo. Mają mało kalorii, a przy tym sycą na długo, dlatego chętnie sięgają po nie osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Eksperci zgodnie przyznają, że to nie jajecznica czy jaja sadzone są najlepsze, tylko jajka na miękko. Poprawiają odporność i wspierają pracę mózgu.
Jajka na miękko to po prostu jaja gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Według ekspertów powinno się je przyrządzać 4-5 minut, żeby były najzdrowsze. - Im delikatniejsza obróbka termiczna, tym jajko podane w zdrowszej postaci. Najkorzystniejsze będzie przygotowanie jajka z lekko ściętym białkiem oraz płynnym żółtkiem, czyli w postaci na miękko. Krótki czas obróbki termicznej pozwala na zachowanie wysokiej wartości odżywczej. Jajko ugotowane na miękko będzie lżej strawne niż to ugotowane na twardo - poinformowała dr Agata Kiciak w rozmowie z portalem cowzdrowiu.pl. Jeśli nie przepadasz za takim daniem, dobrą alternatywą będą jaja w koszulkach.
Jajka same w sobie mają wiele zalet. Zawierają biotynę, cholinę oraz luteinę, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Gotowane na miękko są delikatne w smaku i lekkostrawne. - Chociaż żółtko zawiera mniej białka niż białka jaj, dostarcza kilku składników odżywczych, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze - wyjaśnił portalowi time.com dietetyk Ryan Maciel.
- Jajo jest relatywnie bogatym w cholesterol surowcem pochodzenia zwierzęcego, zawiera go ok. 200 mg. Trzeba pamiętać, że to jest cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nie wpływa na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem - powiedział portalowi zdrowie.dziennik.pl rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.