Jesz na śniadanie jajka na miękko? Tak wpływają na organizm. "Będzie lżej strawne"

Wiedziałeś, że sposób przygotowania jajek wpływa na ich wartości odżywcze? Jeden rodzaj zasługuje na szczególną uwagę. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze korzystnie wpływa na nasz organizm. Wyjaśniamy, które jaja są najzdrowsze.

Jajka wyróżniają się imponującą zawartością białka i ważnych witamin: A, D, E i K. Oprócz tego zawierają potas, magnez oraz żelazo. Mają mało kalorii, a przy tym sycą na długo, dlatego chętnie sięgają po nie osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Eksperci zgodnie przyznają, że to nie jajecznica czy jaja sadzone są najlepsze, tylko jajka na miękko. Poprawiają odporność i wspierają pracę mózgu.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Czy jajka na miękko są zdrowe? Tyle czasu powinno się je gotować

Jajka na miękko to po prostu jaja gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Według ekspertów powinno się je przyrządzać 4-5 minut, żeby były najzdrowsze. - Im delikatniejsza obróbka termiczna, tym jajko podane w zdrowszej postaci. Najkorzystniejsze będzie przygotowanie jajka z lekko ściętym białkiem oraz płynnym żółtkiem, czyli w postaci na miękko. Krótki czas obróbki termicznej pozwala na zachowanie wysokiej wartości odżywczej. Jajko ugotowane na miękko będzie lżej strawne niż to ugotowane na twardo - poinformowała dr Agata Kiciak w rozmowie z portalem cowzdrowiu.pl. Jeśli nie przepadasz za takim daniem, dobrą alternatywą będą jaja w koszulkach.

Czy jajka na miękko są zdrowe?
Czy jajka na miękko są zdrowe? pexels.com/Krisztina Papp

Czy jajko na miękko jest lekkostrawne? Poprawia poziom "dobrego" cholesterolu

Jajka same w sobie mają wiele zalet. Zawierają biotynę, cholinę oraz luteinę, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Gotowane na miękko są delikatne w smaku i lekkostrawne. - Chociaż żółtko zawiera mniej białka niż białka jaj, dostarcza kilku składników odżywczych, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze - wyjaśnił portalowi time.com dietetyk Ryan Maciel.

- Jajo jest relatywnie bogatym w cholesterol surowcem pochodzenia zwierzęcego, zawiera go ok. 200 mg. Trzeba pamiętać, że to jest cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nie wpływa na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem - powiedział portalowi zdrowie.dziennik.pl rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: