Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca, a smakuje jak gruszka w karmelu. Można pomylić go z cukierkiem

Egzotyczne owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, których wartość jest doceniana na całym świecie. Jednak niektóre z nich, mimo niezwykłych właściwości prozdrowotnych, wciąż pozostają mało znane. Do tej grupy należy m.in. sapodilla, czyli pigwica właściwa.

Sapodilla, znana także jako chico, to owoc wiecznie zielonego drzewa rosnącego w tropikalnym klimacie. W naturalnych warunkach występuje w Ameryce Środkowej, Meksyku oraz na Karaibach. Charakteryzuje się okrągłym lub owalnym kształtem i brązowo-żółtym kolorem skórki. W środku znajduje się miękki, kremowy miąższ, który otacza kilka dużych czarnych pestek. Owoce dojrzewają przez około 5-6 lat po posadzeniu i są zbierane, gdy staną się miękkie i gotowe do spożycia.

Zobacz wideo Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Sapodilla pełna witamin i minerałów. Wspiera odporność, zdrowie serca i układ trawienny

Pigwica właściwa jest bogata w witaminy A, C, K oraz z grupy B, które wspierają zdrowie skóry, poprawiają odporność i pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Jak podaje serwis Ekologia.pl, owoce są również źródłem minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor i żelazo. To ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi i zdrowia kości. Ponadto, dzięki błonnikowi, sapodilla wspiera prawidłowe trawienie i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Jak smakuje sapodilla? Niektórzy porównują ją do toffi

Owoc charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem, który przypomina toffi, karmel i gruszkę. Ma delikatną teksturę, dzięki której jest przyjemnie soczysta i łatwa do przeżuwania. W smaku wyczuwalne są także nuty melasy, co sprawia, że jest to doskonały dodatek do deserów, koktajli, ciast czy innych słodkich potraw. Dzięki naturalnej słodyczy może pełnić rolę zdrowego zamiennika tradycyjnych słodzików.

Sapodilla
Sapodilla Fot. flickr.com, SmoothieSense

Kiedy nie jeść pigwicy właściwej? Uważaj na biały sok

Chociaż sapodilla ma wiele korzystnych właściwości, nie należy jej jeść w nadmiarze, szczególnie jeśli mowa o osobach z problemami, takimi jak cukrzyca. Co więcej, niedojrzałe owoce, które wciąż wydzielają biały sok, mogą powodować podrażnienia w przełyku i wywoływać nieprzyjemne odczucia. Dlatego warto spożywać ją tylko wtedy, gdy jest odpowiednio dojrzała.

Więcej o: