Pomidory mają korzenie w Ameryce Południowej. Warzywa te były uprawiane już przez Azteków i Majów, dla których stanowiły ważny element codziennego jadłospisu. Do Europy trafiły w XVI wieku za sprawą hiszpańskich żeglarzy. Są pełne składników odżywczych wspierających pracę organizmu. Jednak mimo niezaprzeczalnych zalet, nie zawsze są najlepszym wyborem, zwłaszcza spożywane na czczo. Co więcej, pomidory nie są zalecane wszystkim. Niektóre grupy powinny ograniczyć ich spożycie.
Owoc bogaty jest w witaminę C, która wspomaga odporność, oraz minerały, takie jak potas, miedź, mangan i kobalt. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, składniki te niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego, a także dla utrzymania zdrowego ciśnienia krwi. Dostarczają również błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawierają antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom pomidory wspomagają profilaktykę nowotworową, poprawiają trawienie i wspomagają procesy odchudzania.
Chociaż mają wiele właściwości, to spożywanie ich na czczo może wiązać się z pewnymi negatywnymi skutkami, szczególnie dla osób z wrażliwym żołądkiem. Powód? Zawierają taniny, substancje, które zwiększają kwasowość w żołądku. Jedzenie ich rano podrażnia ścianki żołądka, co może prowadzić do bólu, pieczenia czy nawet mdłości. Osoby cierpiące na dolegliwości takie jak refluks żołądkowy, zgaga, wrzody i niestrawności powinny szczególnie ich unikać. Związek ten również powoduje problemy z wchłanianiem żelaza, co jest szczególnie niekorzystne dla osób z anemią.