Jak zrobić barszcz ukraiński? Tradycyjny przepis prosto z Połtawy. Są w nim nieoczywiste składniki

Odkąd w Polsce mieszka z nami wielu obywateli Ukrainy, coraz częściej nadarza się okazja pozyskać nowych przyjaciół z obcego kraju. Choć nasze kultury czy języki są do siebie zbliżone, a sama kuchnia ma wiele punktów wspólnych, to jednak warto wiedzieć, jak zrobić barszcz ukraiński, aby był jak najbardziej zbliżony do tamtejszych smaków.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Kuchnia polska ma niesamowitą zdolność adaptowania różnorodnych smaków i wpływów kulturowych. W końcu to u nas jest ogrom miejsc z kebabem czy pizzą, a dania te zupełnie nie wywodzą się z naszego kraju. Podobnie jest z barszczem ukraińskim. Choć przyrządzany od lat, to jednak nawiązuje do naszych wschodnich sąsiadów. Lubiany i doceniany za smak i kolor. 

Jak zrobić barszcz ukraiński? Oryginalny przepis 

Przepisów na barszcz ukraiński jest mnóstwo. Każda gospodyni modyfikuje go tak, aby smakował całej rodzinie. Jednak jeśli chcemy przyrządzić tę zupę według tradycyjnej receptury, to warto wypróbować nasz przepis. Może być świetnym pomysłem, kiedy na obiad zaprosimy nowo poznaną osobę o ukraińskich korzeniach. Dzięki temu poczuje się u nas jeszcze bardziej komfortowo. W zupie znajduje się biała fasola, przecier pomidorowy, czy biała kapusta - to dość nieoczywiste elementy tej potrawy.

Składniki:

  • kg porcji rosołowej z kaczki,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • ćwiartka dużego selera,
  • 100 g posiekanej białej kapusty,
  • 3 ziemniaki,
  • 500 g buraków,
  • puszka białej fasoli,
  • 120 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na barszcz ukraiński, czyli jak zrobić najlepszą zupę naszych sąsiadów

  1. Mięso płuczemy delikatnie. Przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy, aż mięso będzie pod wodą. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera, pora, i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gotujemy, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  3. W tym czasie płuczemy buraki, a następnie nieobrane gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, wyciągamy je z garnka, obieramy ze skóry i ucieramy na dużych oczkach kuchennej tarki i przekładamy do miseczki.
  4. Bulion odcedzamy i dodajemy obrane i posiekane w kostkę ziemniaki. Po około 10 minutach dodajemy posiekaną białą kapustę. 
  5. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzucamy starte buraczki i wlewamy passatę pomidorową. Wszystko razem dusimy przez około pięć minut. 
  6. Po tym czasie przelewamy zawartość patelni do bulionu i dodajemy przepłukaną, białą fasolę z puszki.

Tak przygotowany barszcz ukraiński z Połtawy przekładamy na talerz. Do zupy dodajemy nieco obranego mięsa z kaczki oraz kleks kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA