Zupa grzybowa na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię podawana jest w wielu domach. Niektórzy za nią przepadają, inni jedzą ją tylko dlatego, by zgodnie ze zwyczajem spróbować wszystkich potraw na stole. Mamy dla Was dwa pyszne przepisy na tę potrawę w dwóch wydaniach!
Składniki:
Suszone grzyby zalej wodą i zostaw je na całą noc, by się namoczyły. Następnego dnia wyjmij je z wody, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dodaj także umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, seler, a także połówkę pora oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Zalej wodą, wrzuć liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, aż wszystkie warzywa oraz grzyby zmiękną. Włoszczyznę wyjmij z zupy, wszystko prócz marchewki odłóż na farsz do pierogów lub pasztet. Marchewkę pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dodaj masło, a słodką śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną zupy, połącz i zapraw zupę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa grzybowa z makaronem pojawia się najczęściej. Dodaj do niej ugotowany wcześniej drobny makaron (gdzieniegdzie popularna jest zwłaszcza zupa grzybowa z łazankami). Można ją też przygotować z ziemniakami. Obierz trzy ziemniaki, pokrój je w kostkę i wrzuć do gotowania z pozostałymi składnikami. Zupa grzybowa z ziemniakami też jest bardzo smaczna!
Sprawdź również nasz przepis wideo na pyszne uszka z grzybami:
Jeśli planujesz zrobić Wigilię w nowoczesnym wydaniu, ciekawym pomysłem będzie zupa grzybowa – krem. To ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tym daniem w tradycyjnej wersji. Warto pamiętać, że to zupa grzybowa z mrożonych grzybów bądź pasteryzowanych, więc zaopatrzyć trzeba się już jesienią! To nie tylko zupa grzybowa wigilijna – możesz ją przygotować o dowolnej porze, również ze świeżych grzybów.
Składniki:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle na dnie garnka, w którym przyrządzisz zupę. Grzyby przepłucz i dodaj je do cebuli, wymieszaj i duś przez 10 minut pod przykrywką. Następnie zalej wszystko bulionem. Gotuj przez około 15 minut, aż grzyby będą miękkie. Po tym czasie zblenduj całość na gładką masę. Wmieszaj słodką śmietankę, dopraw odrobiną soli, pieprzu i cząbru do smaku. Podawaj z drobnym makaronem, groszkiem ptysiowym bądź grzankami zrobionymi z czerstwego chleba.