Pierogi z kapustą i grzybami to słynne danie wigilijne, które zazwyczaj podaje się w towarzystwie gorącego czerwonego barszczu. To jedno z naszych ulubionych dań – nie tylko – świątecznych, tak dobrze znanych z domowej kuchni mamy lub babci. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Sekretem udanych pierogów jest nie tylko dobre ciasto, ale także farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Najlepiej zrobić go z dobrej jakościowo kiszonej kapusty oraz własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Pierogi z kapustą i pieczarkami również są bardzo smaczne, ale jeśli masz dostęp do suszonych grzybów, wybierz je – nadają daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami?
Składniki:
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, by się namoczyły. Kapustę wysyp na durszlak i odcedź z soku, przelej chłodną wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Odciśnij, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, dolej także wodę, w której moczyły się grzyby. Gotuj, aż kapusta będzie miękka, a potem odlej i odstaw do przestudzenia.
W tym czasie pokrój namoczone grzyby w paski, natomiast cebulę w kostkę. Odcedzoną kapustę poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij, a potem dodaj grzyby oraz kapustę. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zostaw do wystygnięcia.
Wskazówka: Jeżeli chcesz zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, przygotuj 500 g pieczarek. Pokrój je w kostkę i przesmaż razem z cebulą, a potem dodaj do nich kapustę. Pracę kontynuuj jak w przepisie.
Składniki (na około 50 pierogów):
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj, sól, olej i powoli dodawaj ciepłą wodę. Jednocześnie zagniataj ręką ciasto – powinno być bardzo elastyczne i sprężyste (zobacz również: Ciasto na pierogi - co zrobić, żeby było idealne? Mamy sprawdzone porady i przepis na każdą okazję). Potem podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek (podsypuj je mąką w razie potrzeby). Używając szklanki powykrawaj koła. Na każde z nich nałóż porcję farszu w taki sposób, by brzegi pozostały wolne. Zwilż je odrobiną wody i sklejaj brzegi, dociskając palcami, widelcem, bądź używając specjalnej foremki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj do niej po kilka pierogów i gotuj je przez około 5-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem i cebulką bądź wigilijnym barszczem (zobacz również: Zupa grzybowa z suszonych grzybów - pyszne danie nie tylko na Wigilię [PRZEPIS]).
Zobacz nasz przepis wideo na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami od szefa kuchni Kuby Korczaka: