Dorsz na święta przygotowany w ten sposób wygrywa z karpiem. Nikt nie odpuści dokładki

Galaretki z dorsza, czy też dorsz w galarecie, to idealna przystawka na święta i nie tylko. Przepis jest banalny i z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu uczestnikowi spotkań przy stole. Dodaj ulubione dodatki i kilka warzyw, a z miejsca przestaniesz myśleć o karpiu i rybie po grecku.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Karp w galarecie to klasyka i w wielu domach pojawia się również w tej wersji podczas świąt. Prawda jest niestety taka, że nie każdy karpia lubi. Inaczej jest z innymi rybami, na przykład z dorszem, który uchodzi za jedną z najczęściej jadanych ryb przez Polaków. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pysznego dorsza w galarecie, który zasmakuje dosłownie każdemu. Kiedy stawiam galaretki z dorsza na wigilijnym stole, nikt nie może się skupić na opłatkowych życzeniach - każdy marzy tylko o tym, by zjeść porcję. 

Zobacz wideo

Dorsz w galarecie - karp i śledź wypadną przy nim blado

Składniki:

  • ok. 500-700 g filetu z dorsza
  • 2 litry bulionu warzywnego (możesz także użyć bulionu rybnego, jeśli dysponujesz np. łbami i ogonami ryb)
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • kawałek selera
  • 2 jajka na twardo
  • groszek konserwowy
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, listki laurowe, sok z cytryny
  • 1 opakowanie żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zamarynowania mięsa. Filety z dorsza natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, Obłóż gałązkami kopru i wstaw do lodówki na kilka godzin. 
  2. Bulion zagotuj i włóż do niego warzywa. Dodaj do smaku sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe Możesz dodać także odrobinę sosu sojowego jasnego. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  3. Dodaj filety z dorsza i dalej gotuj przez ok. kwadrans. Następnie wszystko wyjmij z wywaru, warzywa i rybę pokrój i ułóż w małych miseczkach lub na półmisku. 
  4. Z lekko przestygniętego wywaru odlej niewielką ilość i dokładnie rozpuść w nim żelatynę. Następnie odstaw na jakieś 10 minut i rozmieszaj z resztą.
  5. Wywarem zalej miseczki lub półmisek z rybą i odstaw w zimne miejsce do stężenia. Podawaj w towarzystwie kawałków cytryny.  

W zasadzie w ten sposób możesz przygotować każdą rybę, która jest "mięsista". Nada się także mintaj, łosoś, ale możesz przygotować także galaretkę z szarpanej ryby.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.