Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Karp w galarecie to klasyka i w wielu domach pojawia się również w tej wersji podczas świąt. Prawda jest niestety taka, że nie każdy karpia lubi. Inaczej jest z innymi rybami, na przykład z dorszem, który uchodzi za jedną z najczęściej jadanych ryb przez Polaków. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pysznego dorsza w galarecie, który zasmakuje dosłownie każdemu. Kiedy stawiam galaretki z dorsza na wigilijnym stole, nikt nie może się skupić na opłatkowych życzeniach - każdy marzy tylko o tym, by zjeść porcję.
Dorsz w galarecie - karp i śledź wypadną przy nim blado
Składniki:
- ok. 500-700 g filetu z dorsza
- 2 litry bulionu warzywnego (możesz także użyć bulionu rybnego, jeśli dysponujesz np. łbami i ogonami ryb)
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- kawałek selera
- 2 jajka na twardo
- groszek konserwowy
- koperek lub natka pietruszki
- sól, pieprz, listki laurowe, sok z cytryny
- 1 opakowanie żelatyny
Sposób wykonania:
- Zacznij od zamarynowania mięsa. Filety z dorsza natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, Obłóż gałązkami kopru i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Bulion zagotuj i włóż do niego warzywa. Dodaj do smaku sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe Możesz dodać także odrobinę sosu sojowego jasnego. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj filety z dorsza i dalej gotuj przez ok. kwadrans. Następnie wszystko wyjmij z wywaru, warzywa i rybę pokrój i ułóż w małych miseczkach lub na półmisku.
- Z lekko przestygniętego wywaru odlej niewielką ilość i dokładnie rozpuść w nim żelatynę. Następnie odstaw na jakieś 10 minut i rozmieszaj z resztą.
- Wywarem zalej miseczki lub półmisek z rybą i odstaw w zimne miejsce do stężenia. Podawaj w towarzystwie kawałków cytryny.
W zasadzie w ten sposób możesz przygotować każdą rybę, która jest "mięsista". Nada się także mintaj, łosoś, ale możesz przygotować także galaretkę z szarpanej ryby.