Bez drożdżowej strucli święta nie istnieją. Wyjdzie idealnie, jeśli postawisz na kąpiel w procentach

Marzysz o tradycyjnych świętach? Jeśli tak to na twoim stole nie może zabraknąć drożdżowej perfekcji hojnie wypełnionej bakaliami i marcepanem. Strucla z naszego przepisu wyjdzie bezbłędnie, a i zaskoczy najbardziej wymagających gości! Kluczem do sukcesu jest jednak kąpiel w procentach oraz dbałość o szczegóły.

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie to już ostatni dzwonek, by przygotować tradycyjne potrawy i wypieki. Na hojnie zastawionym stole nie może zabraknąć piernika, makowca czy strucli, a szczególnie tej na drożdżowym cieście. Nasz przepis jest wybitnie smakowity - wszystko przez solidną porcją dodatków. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Strucla pełna bakalii, czyli ciasto idealne na święta 

Wiele osób niesłusznie rezygnuje z domowego pieczenia strucli z obawy przed cukierniczą porażką. Zamiast zatem kupować słodycz w piekarni lub supermarkecie, sięgnij po sprawdzony przepis - nasza receptura jest prosta i bezpieczna - zawsze się udaje, a efekt naprawdę pięknie się prezentuje. Kluczem do sukcesu są rzecz jasna dodatki - drożdżowy placek musi być solidnie wypełniony kandyzowanymi skórkami owoców czy żurawiną, jednak wisienką na torcie jest dodanie marcepanu oraz taplanie rodzynek w rumie.

Drożdżowy specjał bazuje na pulchnym, sprężystym cieście, które potrzebuje trochę czasu i miłości. Tu sprawdzi się też dobry skład jak swojskie masło, świeże drożdże czy żółtka. Całość należy bez pośpiechu wyrabiać - tu liczy się czas, bo im dłużej to robimy, tym lepszy efekt uzyskamy, Na koniec dodatki, pieczenie i gotowe. 

Idealna strucla na drożdżowy cieście. Tu liczą się dodatki i szczegóły 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki drożdży,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 200 g marcepanu,
  • szklanka rodzynek,
  • szklanka suszonej żurawiny,
  • pół szklanki kandyzowanych skórek owoców,
  • pół szklanki posiekanych migdałów,
  • 2 szklanki mąki,
  • 50 ml rumu,
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania: 

  1. Rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki zalej rumem i zostaw w takiej kąpieli na całą noc. 
  2. Następnego dnia do miski przełóż dwie łyżki letniej wody, pół łyżeczki cukru i drożdże. Składniki zamieszaj i odstaw na kilka minut. 
  3. Teraz dodaj do drożdży mleko oraz mąkę. Ponownie zamieszaj produkty i odstaw na pół godziny. Naczynie przykryj ściereczką, postaw w ciepłym miejscu. 
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodaj otarte skórki z pomarańczy i cytryny, żółtka, wanilię, rum, roztopione masło sól i resztę mąki Wszystkie składniki starannie wyrabiaj aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj bakalie. Drożdżowe ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto formuj owal. Wzdłuż środka ciasta zrób wgłębienie, ułóż tam marcepan. Teraz starannie zawiń ciasto w roladę i sklej dobrze boki. Strucla powinna podrosnąć jeszcze przez 10 minut. 
  6. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 10 minutach zmniejsz temp. do 180 stopni - piecz ciasto kolejne 40 minut. 
  7. Na koniec ciasto posmaruj płynnym masłem i odsyp cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.