Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie to już ostatni dzwonek, by przygotować tradycyjne potrawy i wypieki. Na hojnie zastawionym stole nie może zabraknąć piernika, makowca czy strucli, a szczególnie tej na drożdżowym cieście. Nasz przepis jest wybitnie smakowity - wszystko przez solidną porcją dodatków.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Strucla pełna bakalii, czyli ciasto idealne na święta
Wiele osób niesłusznie rezygnuje z domowego pieczenia strucli z obawy przed cukierniczą porażką. Zamiast zatem kupować słodycz w piekarni lub supermarkecie, sięgnij po sprawdzony przepis - nasza receptura jest prosta i bezpieczna - zawsze się udaje, a efekt naprawdę pięknie się prezentuje. Kluczem do sukcesu są rzecz jasna dodatki - drożdżowy placek musi być solidnie wypełniony kandyzowanymi skórkami owoców czy żurawiną, jednak wisienką na torcie jest dodanie marcepanu oraz taplanie rodzynek w rumie.
Drożdżowy specjał bazuje na pulchnym, sprężystym cieście, które potrzebuje trochę czasu i miłości. Tu sprawdzi się też dobry skład jak swojskie masło, świeże drożdże czy żółtka. Całość należy bez pośpiechu wyrabiać - tu liczy się czas, bo im dłużej to robimy, tym lepszy efekt uzyskamy, Na koniec dodatki, pieczenie i gotowe.
Idealna strucla na drożdżowy cieście. Tu liczą się dodatki i szczegóły
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- 6 łyżek masła,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki drożdży,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 200 g marcepanu,
- szklanka rodzynek,
- szklanka suszonej żurawiny,
- pół szklanki kandyzowanych skórek owoców,
- pół szklanki posiekanych migdałów,
- 2 szklanki mąki,
- 50 ml rumu,
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki zalej rumem i zostaw w takiej kąpieli na całą noc.
- Następnego dnia do miski przełóż dwie łyżki letniej wody, pół łyżeczki cukru i drożdże. Składniki zamieszaj i odstaw na kilka minut.
- Teraz dodaj do drożdży mleko oraz mąkę. Ponownie zamieszaj produkty i odstaw na pół godziny. Naczynie przykryj ściereczką, postaw w ciepłym miejscu.
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj otarte skórki z pomarańczy i cytryny, żółtka, wanilię, rum, roztopione masło sól i resztę mąki Wszystkie składniki starannie wyrabiaj aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj bakalie. Drożdżowe ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto formuj owal. Wzdłuż środka ciasta zrób wgłębienie, ułóż tam marcepan. Teraz starannie zawiń ciasto w roladę i sklej dobrze boki. Strucla powinna podrosnąć jeszcze przez 10 minut.
- Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 10 minutach zmniejsz temp. do 180 stopni - piecz ciasto kolejne 40 minut.
- Na koniec ciasto posmaruj płynnym masłem i odsyp cukrem pudrem, smacznego!