Za te dobre ciepłe dania na sylwestra goście będą cię nosić na rękach. Palce lizać

Dobre ciepłe dania na sylwestra sprawdzają się i na balach sylwestrowych w restauracjach, i na domowych imprezach. Warto wiedzieć, co podać gościom, by pożegnanie starego roku było udane również pod względem kulinarnym.

Zwłaszcza przygotowując przyjęcie w domu, warto rozważyć, jakie dobre ciepłe dania na sylwestra przygotować. Obok wszechobecnych sałatek i innych zimnych przekąsek danie na ciepło może okazać się szczególnie wyczekiwaną przez gości potrawą.

Zobacz wideo Karnawałowe drinki bezalkoholowe. Z pewnością zaskoczą gości

Ciepłe dania na sylwestra

Ciepłe dania na sylwestra to miła odmiana wśród królujących na sylwestrowym stole zimnych przekąsek. Oczywiście, podczas zabawy najwygodniejsze są przekąski na jeden kęs, które można zjeść nie siadając przy stole, takie jak choćby koreczki, tartaletki, roladki czy sushi. Jednak nie ulega wątpliwości, że warto też zadbać o ciepłe dania na imprezę sylwestrową. Sprawdzą się tu zwłaszcza potrawy jednogarnkowe, takie jak zupy kremy, warzywne gulasze, leczo, strogonow czy klasyczny bigos. Z powodzeniem można przygotować jednak zapiekanki czy też dania mięsne lub z ryb.

Ciepłe danie na sylwestra

Ciepłe danie na sylwestra może stanowić w szczególności ryba. Idealnie sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym.

Składniki:

  • filet z łososia (około 300 g)
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 ml śmietanki 12 %
  • oliwa z oliwek
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • siekany koperek
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, aż otrzymamy idealnie gładki płyn. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią bulion, dodajemy szczyptę kurkumy, odrobinę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia. Odrobinę gorącego wywaru przelewamy do miseczki ze śmietanką i mąką, dokładnie mieszamy, wlewamy powoli do gotującego się bulionu, mieszając zawartość patelni drewnianą łyżką. W ten sam sposób dodajemy też sok z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie czekamy, aż zgęstnieje. Dodajemy garść siekanego koperku, mieszamy przez kolejną minutę. Tymczasem filet z łososia bez skóry dzielimy na kawałki o szerokości 2 cm. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy łososia bez przyprawiania. Łączymy z sosem. Serwujemy z ziemniakami lub kaszą, bądź też wyłącznie z mieszanką sałat.

Ciepłe danie na sylwestra w domu

Chcąc przygotować ciepłe danie na sylwestra w domu, warto rozważyć pappardelle z kurczakiem. Jest to potrawa dość prosta w przygotowaniu, która z pewnością zasmakuje domownikom, jak i gościom.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 350 g makaronu Pappardelle
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 50 g sera typu parmezan
  • 80 g suszonych w oleju pomidorów
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 5 łyżek wody
  • mieszanka przypraw gyros lub kebab
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy je mieszanką przypraw i pieprzem, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej lub oliwę, po chwili wykładamy kurczaka, smażymy do 8 minut, regularnie obracając mięso. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na patelnię dolewamy wodę i wykładamy szpinak. Mieszamy go tak długo, aż znacząco zmniejszy swoją objętość, nie dłużej jednak niż 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i starty ser, po chwili wlewamy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy, aż zacznie się delikatnie gotować. Wówczas dodajemy podsmażonego kurczaka i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. W czasie przyrządzania sosu gotujemy makaron pappardelle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem, dokładnie mieszamy i podajemy.

Szybkie ciepłe danie na sylwestra

Jakie szybkie ciepłe danie na sylwestra można podać? Mogą to być na przykład polędwiczki w sosie musztardowym. Robi się je dość prosto i szybko, a serwować je można zarówno z ziemniakami czy kluskami śląskimi, jak i makaronami czy ryżem, pasują też do wielu kasz, zwłaszcza gryczanej, ale można podawać je również z pieczywem. Są więc potrawą uniwersalną, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako ciepłe danie na sylwestra.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • musztarda delikatesowa łagodna
  • musztarda francuska
  • sos sojowy ciemny
  • śmietanka kremówka 30 %
  • świeże lub suszone oregano
  • świeży lub suszony tymianek
  • bulion warzywny lub woda
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę kroimy w pasterki o grubości 1 cm i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę obieramy i szatkujemy, czosnek obieramy i kroimy na plasterki, wszystko podsmażamy na małej patelni. Na dużą rozgrzaną patelnię wykładamy masło klarowane, dodajemy polędwiczki i podsmażamy z każdej strony do lekkiego zrumienienia (po 2 minuty). Wykładamy na nie zawartość małej patelni, dodajemy musztardę francuską i delikatesową łagodną, sos sojowy (można go zastąpić solą), oregano i tymianek. Wlewamy bulion (lub wodę) oraz kilka łyżek śmietanki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dusimy bez przykrycia 2 minuty.

Więcej o: