Nie tylko skóra ryby. Te szczegóły zdradzą ci, czy karp jest świeży. Stosuje je znany szef kuchni

Jak rozpoznać, czy karp jest świeży? Przed zakupem warto sprawdzić jego jakość, by uniknąć ryzyka zatrucia. Istnieje prosty sposób, który zawsze zdaje egzamin i wykorzystasz go już podczas zakupów.

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wielkie przygotowania do tej wyjątkowej kolacji. Dla wielu osób tradycyjny karp to obowiązkowy element świątecznego stołu, którego nie może na nim zabraknąć. Tradycja ta sięga 1947 roku, kiedy to Hilary Minc, czyli powojenny wicepremier ds. gospodarczych, zaproponował wprowadzenie tej ryby do świątecznego menu. Było to rozwiązanie problemu z niedoborem innych gatunków. A to wszystko pod hasłem: Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Jak rozpoznać, czy karp jest świeży? Szef kuchni zdradza, na co zwrócić uwagę na zakupach

Połowa grudnia to idealny moment, by zacząć planować zakup karpia. Choć początkowo wybór może wydawać się trudny, to istnieją proste sposoby, które pomogą rozpoznać świeżość ryby już podczas zakupów w sklepie. Stosuje je również szef kuchni - Kamil Klekowski, który od wielu lat stara się łamać stereotypy dotyczące karpia.

Jakie kryteria powinny zostać spełnione?

  • Ryba powinna pochodzić z lokalnej hodowli.
  • Ważne jest, aby wybrać odpowiednią odmianę, np. karp królewski ma mniej łusek, co ułatwia przygotowanie.
  • Kluczowe są: zapach, wygląd ryby oraz stan jej oczu (muszą być szkliste, a nie mętne).
  • Aromat powinien być naturalny, bez intensywnego zapachu, a karp nie może być pokryty śluzem, co może świadczyć o długim transporcie lub nieprawidłowym przechowywaniu.
  • Skrzela powinny być intensywnie czerwone, a mięso jędrne. Sprawdzisz to, naciskając rybę palcem. Jeśli odkształca się, lepiej odpuścić zakupy.
Stoisko z żywymi karpiami. Kraków, 20 grudnia 2023 r.
Stoisko z żywymi karpiami. Kraków, 20 grudnia 2023 r. Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl

Ile kosztuje kilogram karpia 2024? Pierwsze trafiły już na rynek

Karpie już są dostępne w sprzedaży. - Mimo inflacji, wyższych cen prądu i wzrostu płac, cena karpia w tym roku pozostanie na poziomie ubiegłorocznym - powiedział Andrzej Dmuchowski z Gospodarstwa Rybackiego Montowo w rozmowie z "Faktem". Jak się okazuje, na jednym z warszawskich bazarów ceny patroszonych ryb wynoszą obecnie 38 zł (z głową) i 48 zł (bez głowy) za kilogram. To oznacza, że ceny są niższe niż rok temu, kiedy za karpie płacono 45 i 55 zł za kilogram, co stanowi obniżkę o 7 zł. To dobra wiadomość dla fanów świątecznego karpia, którego cena w ostatnich latach regularnie szybowała w górę.

Więcej o: