• Link został skopiowany

Przed świętami używamy w kuchni na potęgę. Bosacka odradza. "To niemal wyłącznie cukier"

Kruche ciasteczka, piernik, grzane wino to jedne z przysmaków, którymi raczymy się w okresie świątecznym. By uwydatnić ich smak, dodajemy do nich mieszankę przypraw. Często gotową. Katarzyna Bosacka odradza jednak jej kupowanie. Wszystko przez kiepski skład.
Bosacka przestrzega przed gotowymi mieszankami przypraw do piernika
fot. piernika: Joanna 12 / Shutterstock / fot. Katarzyny Bosackiej: Marcin Kucewicz / Agencja Wyborcza.pl / kolaż Haps.pl

Święta pachną cytrusami i przyprawami korzennymi: cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, imbirem, kardamonem i kurkumą. To ich używamy do wypiekania ciast, np. takich jak piernik, i przygotowywania rozgrzewających napojów, by nadać im więcej smaku i aromatu. Często jednak nie komponujemy mieszanek sami, tylko kupujemy gotowce w sklepach. To niekoniecznie dobry wybór.

Zobacz wideo Piernik wcale nie musi być stary, żeby był dobry. Zobacz nasz przepis

Katarzyna Bosacka na Instagramie przeanalizowała skład dwóch mieszanek przyprawowych: korzennej oraz do grzańca. Zwróciła uwagę, że w ich składzie znajduje się niemal wyłącznie cukier.

W tej przyprawie cukry zajmują 99 proc. całego opakowania. Kaloryczność też to potwierdza, ponieważ cukier ma 400 kilokalorii w 100 g, a tutaj mamy wartość energetyczną 399

- wskazała, biorąc do ręki pierwsze opakowanie. 

Z drugą przyprawą było podobnie. Cukry zajmowały w niej 90 na 100 gramów produktu. Kaloryczność wynosiła z kolei 398 kcal. Dziennikarka zachęciła więc, by nie brać z półek gotowych przypraw, tylko kupić osobno poszczególne składniki.

 

Jak zrobić przyprawę korzenną w domu? Przepis krok po kroku

Zrobienie własnej przyprawy korzennej, którą będzie można wykorzystać do wypieków, napojów, a nawet wzbogacenia smaku mięs i ryb, jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy kupić odpowiednie przyprawy i wymieszać je ze sobą w określonych proporcjach.

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu (można kupić cynamon w laskach i zetrzeć w domu),
  • 3 łyżeczki goździków w całości,
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (też można kupić w całości i zetrzeć),
  • 2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (również można użyć kulek i utłuc je w moździerzu),
  • opcjonalnie: 2 gwiazdki anyżu.\

Zobacz też: Tani obiad w Sejmie? Bosacka sprawdziła stołówkę polityków. "Jakby ktoś gotował w sanatorium"

Sposób przygotowania:

Goździki, anyż i pieprz rozgniatamy w moździerzu. Jeśli korzystamy z kulek ziela angielskiego, je również należy utłuc. Cynamon i gałkę ścieramy, jeśli używamy przypraw w całości. Gdy wszystkie przyprawy będą już sproszkowane, mieszamy je ze sobą i przesypujemy do szczelnego pojemniczka.

Proporcje można zmieniać według własnych upodobań. Nie każdy przepada na przykład za smakiem anyżu, więc można całkowicie go pominąć. Można też dodać gwiazdki w całości do gotowej herbaty zimowej lub grzańca.

Więcej o: