Mówi się, że do karpia w galarecie trzeba dojrzeć. Możliwe, że coś w tym jest, jednak jeśli przez lata przygotowuje się go wciąż tak samo, możemy jedynie zacząć go tolerować, bo cudownie nam nie zasmakuje. Warto zatem coś zmienić i mój przepis na karpia w galarecie niech wam w tym pomoże. Mam go od starszej ciotki, która do gotowania podchodziła z wielką czułością i nie bała się eksperymentować. Dlatego kiedy na jedne święta przywiozła karpia w galarecie, niechętnie go spróbowałam, ale był tak pyszny, że nie mogłam się opanować, podobnie jak reszta gości.
Zobacz wideo Zobacz przepis na chrupiącą rybę z sosem tatarskim
Okazało się, że na ten smak mają wpływ oczywiście warzywa, przyprawy, długie gotowanie i białe wytrawne wino. Już niewielki dodatek białego wina sprawi, że wywar na galaretę nabierze głębi i charakteru. Jeśli szukasz dobrego przepisu na karpia w galarecie lub chcesz wypróbować coś innego niż dotychczas, nie ma na co czekać - w święta zrobi furorę.
Karp w galarecie. Dodaj białe wino, a w święta nie opędzisz się od komplementów
Składniki:
- ok. 1,5-2 kg karpia w całości,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- pół dużego selera,
- 2 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- dwie gałązki lubczyku (może być suszony),
- cytryna,
- pełny kieliszek białego wytrawnego wina,
- żelatyna,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- dodatki - groszek, jajko na twardo, pokrojone marchewki, kawałki cytryny.
Karp w galarecie - sposób wykonania:
- Przygotuj wywar. Warzywa obierz, pokrój i włóż do garnka. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę sosu sojowego - opcjonalnie. Gotuj na naprawdę wolnym ogniu, a kiedy warzywa zaczną robić się miękkie, dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje.
- Kiedy wywar się gotuje, zajmij się rybą. Odkrój łeb i ogon, usuń łuski i wnętrzności. Następnie podziel karpia na dzwonka lub mniejsze kawałki. Możesz delikatnie go osolić i skropić sokiem z cytryny.
- Kiedy warzywa są już miękkie, przecedź wywar i włóż do niego dzwonka karpia oraz łeb i ogon. Gotuj przez ok. 30-40 minut.
- Kiedy karp się ugotuje, wyjmij z wywaru łeb, ogon oraz kawałki, które chcesz zatopić w galarecie i delikatnie usuń z nich ości - jest z tym trochę pracy, ale warto. Następnie odlej trochę wywaru i wymieszaj w nim 5 łyżek żelatyny. Odstaw na kilkanaście minut i dodaj do reszty wywaru. Wymieszaj.
- Przygotuj półmiski i ułóż na nich mięso z karpia, jajko na twardo, pokrojone marchewki i inne dodatki, które najbardziej lubisz. Następnie zalej wszystko wywarem i odłóż, by stężało.