• Link został skopiowany

Zapomnij o kiełbasie. Bałkańskie rarytasy są najlepsze na grilla. Wszyscy je pokochają

Co na grilla? Zamiast kolejny raz podawać kiełbasę lub karkówkę, postaw na bałkański hit. Smakuje obłędnie i z pewnością zaskoczy nawet niejadków. Goście będą tak zachwyceni, że poproszą o powtórkę.
Kiełbasa na grillu
Fot. istock/@Andreas Huslbetz

Ćevapi, czyli tradycyjne danie kuchni bałkańskiej jest popularne w Czarnogórze, Bośni i Hercegowinie, Serbii i Chorwacji. To niewielkie kiełbaski z siekanego lub mielonego mięsa. Idealnie sprawdzą się na grilla zamiast karkówki czy szaszłyków, ale można je przyrządzić także z patelni.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Sezon grillowy trwa. To soczyste mięso szybko stanie się hitem w twoim domu

Ćevapi są niezwykle aromatyczne. Doprawia się je solą, czosnkiem, pieprzem, pietruszką, słodką papryką i kuminem. Można je podawać z posiekaną cebulką i frytkami lub ryżem, ale dobrze komponują się także w płaskim chlebie typu lepinja. Na Bałkanach ćevapi często spożywane są w towarzystwie pitnego jogurtu naturalnego.

Jak zrobić bałkańskie kiełbaski? Pyszne i proste danie nie wymaga specjalnych umiejętności 

Do przyrządzenia tego dania często używa się różnych rodzajów mięs, ale spokojnie możesz wykorzystać jedynie wieprzowinę i wołowinę. Czego jeszcze potrzebujesz, by wyczarować bałkańskie kiełbaski?

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • dwie łyżki wegety,
  • dwie cebule,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • sól.
Jak zrobić bałkańskie kiełbaski?
Jak zrobić bałkańskie kiełbaski?istock/@Christopher Moswitzer

Przygotowanie kiełbasek jest proste i z przepisem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Od czego zacząć?

  1. Mięsa wymieszaj w misce.
  2. Dodaj pokrojoną na drobno cebulkę i wymieszaj ponownie. Do masy dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i sól. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję i lepić się do dłoni.
  3. Wstaw masę do lodówki na godzinę, a po upływie tego czasu wyjmij i formuj podłużne kiełbaski.
  4. Nabij kiełbaski na wykałaczki lub szpadki i połóż na grillu albo usmaż na patelni. Pamiętaj, by co jakiś czas je obracać.

Co jest najlepsze na grilla? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: