Ćevapi, czyli tradycyjne danie kuchni bałkańskiej jest popularne w Czarnogórze, Bośni i Hercegowinie, Serbii i Chorwacji. To niewielkie kiełbaski z siekanego lub mielonego mięsa. Idealnie sprawdzą się na grilla zamiast karkówki czy szaszłyków, ale można je przyrządzić także z patelni.
Ćevapi są niezwykle aromatyczne. Doprawia się je solą, czosnkiem, pieprzem, pietruszką, słodką papryką i kuminem. Można je podawać z posiekaną cebulką i frytkami lub ryżem, ale dobrze komponują się także w płaskim chlebie typu lepinja. Na Bałkanach ćevapi często spożywane są w towarzystwie pitnego jogurtu naturalnego.
Do przyrządzenia tego dania często używa się różnych rodzajów mięs, ale spokojnie możesz wykorzystać jedynie wieprzowinę i wołowinę. Czego jeszcze potrzebujesz, by wyczarować bałkańskie kiełbaski?
Składniki:
Przygotowanie kiełbasek jest proste i z przepisem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Od czego zacząć?
Co jest najlepsze na grilla? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.