W Wielkanoc nie gotuję żurku. Robię zupę tysiąc razy lepszą, ale robię ją dwa dni

Żurek na Wielkanoc to w wielu domach niemal świętość. Nie w moim domu i kilku innych domach spod mazowieckiej wsi. U nas je się zupę chrzanową i chociaż robię przepyszny żurek, nie ma do niego startu ta zupa. Co jest w niej dobrego? Odpowiedź brzmi: wszystko. Zawsze zaczynam gotować ją w Wielką Sobotę, żeby była gotowa na wielkanocne śniadanie.

Żurek na Wielkanoc. Pycha. Barszczyk biały na Wielkanoc? Także pycha. Niektórzy jedzą także barszczyk grzybowy i on także jest pycha. Ale umówmy się - każdy barszcz chowa się (lub także skromnie usuwa się w cień) przy barszczu chrzanowym vel zupie chrzanowej. Kiedy miałam przyjemność rozmawiać z przyjaciółkami z Rzeszowa, Gdyni i okolic Gorzowa Wielkopolskiego, okazało się, że nikt nie miał o tym przepisie pojęcia. Jako mała dziewczynka byłam pewna, że wszędzie właśnie tę zupę je się w Wielkanoc. Otóż nie, taką zupę (przynajmniej z tego, co się dowiedziałam) je się w okolicach byłego województwa radomskiego i kieleckiego jako najważniejszą i główną potrawę w Wielkanoc. Oto przepis, który mam od mamy, mama od babci, babcia od żony jej ojca. Dużo zamieszania, ale smak jest boski. 

Zobacz wideo

Barszcz chrzanowy. Ważne są żeberka i cierpliwość

Składniki:

  • ok. 2 kg surowych żeberek wieprzowych,
  • 1 kg wędzonych żeberek,
  • ok. 700 g wędzonej kiełbasy,
  • 2-3 butelki zakwasu na barszcz (w zależności od preferencji), ja lubię kwaśny,
  • starty chrzan ze słoiczka w zależności od preferencji, ja lubię dodać 2-3 słoiczki o gramaturze 150 g. 
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • jajka ugotowane na twardo, ja dodaję ok. 7-10.

Zupa chrzanowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży garnek i włóż do niego żeberka. Następnie zalej je zimną wodą i pozostaw do namoczenia. Następnie wylej wodę, wlej świeżą, też koniecznie zimną i włącz minimalną moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je łyżką cedzakową. Dodaj 4-5 listków laurowych i łyżkę ziela angielskiego. Gotuj dalej na bardzo wolnym ogniu, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Pozostaw garnek z wywarem na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij ugotowane żeberka z wywaru. Do wywaru dołóż wędzone żeberka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie wyjmij je i dokładnie oddziel mięso od kości.
  4. Kiełbasę pokrój w talarki i dorzuć do wywaru razem z mięsem z żeberek. Dalej gotuj jeszcze przez 40 minut. Następnie wlej zakwas na barszcz i dopraw majerankiem.
  5. Dołóż chrzan według swoich preferencji, następnie dopraw solą praz pieprzem. Gotuj całość jeszcze pół godziny, wyłącz palnik i dodaj ugotowane i pokrojone jajka. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. Przed podaniem zagotuj zupę jeszcze raz - to sprawi, że nabierze jeszcze więcej smaku. Nie trzeba zagęszczać jej mąką - świetnie zagęszczą ją ugotowane żółtka, które w części się rozpadną.

W przepisie podałam chrzan ze słoika, bo nie wydaje mi się, że większość z nas ma ochotę trzeć na tarce świeży chrzan. Fakt jest taki, że zupa chrzanowa wyjdzie pyszna i na świeżym chrzanie, lecz także na takim ze słoiczka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.