Babka ziemniaczana, znana też jako kartoflak, to tradycyjna potrawa, która przywędrowała do Polski z Białorusi. Ucierane, surowe ziemniaki ze smakowitymi dodatkami zapieka się w piekarniku, w efekcie otrzymując aromatyczne i sycące danie. Doskonale wzbogaca wielkanocną ucztę, dlatego radzimy zachować poniższy przepis na później. Może się przydać!
Babka ziemniaczana jest banalnie prosta w przygotowaniu. Polega na starciu warzyw, dodaniu odpowiednich dodatków (w tym przypadku - mięsa) oraz doprawieniu. Na koniec wystarczy wstawić ją do piekarnika, który zrobi za nas większość pracy. Po godzinie mamy gotowe pyszne danie, któremu nie oprą się ani domownicy, ani świąteczni goście.
Składniki:
Przygotowania zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj. Boczek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażaj mięso przez kilka minut. W międzyczasie odsącz z kartofli nadmiar wody - dzięki temu babka będzie bardziej zwarta.
Do odciśniętej masy ziemniaczanej wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Wbij jajka i wymieszaj całość do połączenia składników. Dodaj posmażoną kiełbasę i boczek. Ponownie zamieszaj, a następnie przełóż wszystko do blaszki lub keksówki. Wstaw pojemnik do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij gotowe danie, odstaw na chwilę do ostudzenia i zaserwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Może to być kwaśna śmietana, jogurt naturalny, a nawet domowy sos czosnkowy. Smacznego!