Pieczona szynka na Wielkanoc. Wyjdzie soczysta i delikatna, jeśli zrobisz ją w tej marynacie

Święta wielkanocne tuż-tuż, dlatego warto zacząć planowanie wiosennej uczty. Na polskim stole nie może zabraknąć nie tylko jajek, ale i domowej szynki. Upieczona w miodowej zalewie wychodzi niezwykle soczysta i delikatna. Przepis na ten przysmak znajdziesz poniżej.

Pieczona szynka to danie, które często pojawia się na naszych stołach w czasie świąt wielkanocnych. Aromatyczne mięso zwykle stanowi "gwóźdź programu" rodzinnej uczty. Przyrządzona według poniższego przepisu zbiera zawsze najwięcej pochwał. Wygląda i smakuje imponująco, a jest banalnie prosta w wykonaniu.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Jak upiec tradycyjną szynkę? Wielkanocna uczta się nie obejdzie się bez aromatycznego mięsa

Przygotowanie tradycyjnej wielkanocnej szynki nie powinno nastręczyć ci problemów. Cały "trik" polega na tym, by dwukrotnie ją zamarynować. Dzięki temu za każdym razem wychodzi bajecznie soczysta i zarazem delikatna. Świetnie pasuje do pozostałych świątecznych potraw. Najlepiej smakuje z ziemniakami i sosem pieczeniowym, lecz równie dobrze możesz ją zaserwować jako zakąskę na zimno.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki,
  • 1 l wody,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej.

Pieczona szynka w marynacie miodowej na Wielkanoc. Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia szynki z wszelkich błonek i chrząstek. Przygotuj dużą miskę, po czym wlej do niej litr wody. Dodaj cukier, pieprz, sól, czosnek oraz liście laurowe. Zamieszaj, a następnie umieść w powstałej marynacie szynkę. Po zanurzeniu schowaj ją do lodówki na 24 godziny. 

Po tym czasie wyjmij zamarynowane mięso i osusz je. Na dno naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone w pióra dwie cebule, a na nich umieść szynkę. W osobnym pojemniku połącz miód, musztardę, koncentrat i oliwę. Dopraw drugą marynatę majerankiem, pieprzem oraz papryką słodką, a potem natrzyj nią mięso.

Naczynie z natartą wieprzowiną umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. półtorej godziny. Na ostatni kwadrans zdejmij pokrywę, tak by mięso się pięknie zarumieniło. Gotową szynkę połóż w całości na wielkanocnym stole lub zaserwuj już w pokrojonej wersji. Smacznego!

Więcej o: