Pieczona szynka to danie, które często pojawia się na naszych stołach w czasie świąt wielkanocnych. Aromatyczne mięso zwykle stanowi "gwóźdź programu" rodzinnej uczty. Przyrządzona według poniższego przepisu zbiera zawsze najwięcej pochwał. Wygląda i smakuje imponująco, a jest banalnie prosta w wykonaniu.
Przygotowanie tradycyjnej wielkanocnej szynki nie powinno nastręczyć ci problemów. Cały "trik" polega na tym, by dwukrotnie ją zamarynować. Dzięki temu za każdym razem wychodzi bajecznie soczysta i zarazem delikatna. Świetnie pasuje do pozostałych świątecznych potraw. Najlepiej smakuje z ziemniakami i sosem pieczeniowym, lecz równie dobrze możesz ją zaserwować jako zakąskę na zimno.
Składniki:
Zacznij od oczyszczenia szynki z wszelkich błonek i chrząstek. Przygotuj dużą miskę, po czym wlej do niej litr wody. Dodaj cukier, pieprz, sól, czosnek oraz liście laurowe. Zamieszaj, a następnie umieść w powstałej marynacie szynkę. Po zanurzeniu schowaj ją do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmij zamarynowane mięso i osusz je. Na dno naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone w pióra dwie cebule, a na nich umieść szynkę. W osobnym pojemniku połącz miód, musztardę, koncentrat i oliwę. Dopraw drugą marynatę majerankiem, pieprzem oraz papryką słodką, a potem natrzyj nią mięso.
Naczynie z natartą wieprzowiną umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. półtorej godziny. Na ostatni kwadrans zdejmij pokrywę, tak by mięso się pięknie zarumieniło. Gotową szynkę połóż w całości na wielkanocnym stole lub zaserwuj już w pokrojonej wersji. Smacznego!