Faszerowane jajka-kurczaki to hit tegorocznej Wielkanocy. Nie tylko dzieci są nimi zachwycone

Jajka faszerowane na podobieństwo kurczaczków to hit tegorocznych świąt wielkanocnych. Wyglądają uroczo, a smakują wyśmienicie. Będą się nimi zachwycać zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotujesz je w prosty sposób.

Faszerowane jajka zawsze robią wrażenie w czasie świąt wielkanocnych, jednak te przypominające kurczaki wywołują istny zachwyt. Wyglądają tak wspaniale, że aż szkoda je jeść. A nadmienić trzeba, że smakują równie dobrze, jak wyglądają. Jak je przygotować? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Te jajka wyglądają jak urocze kurczaki. Wszystko to za sprawą farszu z majonezu

Przyrządzenie jajek w takiej postaci nie jest wcale skomplikowane, choć początkowo takie może się wydawać. Największą trudność może sprawić ugotowanie jajek na twardo, ponieważ nie zawsze się to udaje. Potem wystarczy już tylko przygotować farsz i ozdobić smakołyki dodatkami. Efekt końcowy powala na kolana.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • kawałek papryki czerwonej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Faszerowane jajka-kurczaki na Wielkanoc. Sposób przygotowania

Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Umieść je w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj szczyptę soli i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez ok. 8-10 minut. W dalszej kolejności wyjmij je z wrzątku, zalej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Dół białek zetnij delikatnie, tak by "kurczaki" mogły stać. Odetnij również górną część. Dla ułatwienia możesz to zrobić prostym cięciem, jeśli jednak chcesz, aby jajka robiły jeszcze większe wrażenie - wytnij ją zygzakiem. Ostrożnie wyjmij ze środka żółtka i przełóż je do miseczki. Wymieszaj je z majonezem, kurkumą, solą oraz pieprzem. Zrób to widelcem, zgniatając jednocześnie żółtko.

Gładką masę przełóż do rękawa cukierniczego. Dzięki temu wypełnienie białek będzie o wiele łatwiejsze i bardziej estetyczne. Na wyłożony farsz nałóż odcięte "czapeczki". Z ziaren ziela angielskiego zrób kurczakom oczy, natomiast z papryki wytnij niewielki dzióbek oraz łapki. Listki natki pietruszki posłużą za skrzydełka. Piękna i zarazem smakowita ozdoba jest gotowa do wystawienia na świąteczny stół!

Więcej o: