To ciasto zawstydzi malinową chmurkę. Wersja z pistacjami to murowany hit świąt

Oto wspaniała alternatywa dla popularnej malinowej chmurki. Taka odsłona tego ciasta będzie murowanym hitem na wielkanocnym stole. Chociaż przygotowanie jest dość czasochłonne, naprawdę warto. Goście będą zachwyceni i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza.

Malinowa chmurka to popularne ciasto na kruchym spodzie z galaretką malinową, kremem mascarpone i bezą. Jest pyszne, ale jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, postaw na chmurkę pistacjową. Ten cukierniany hit z pewnością zasmakuje wszystkim gościom.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak zrobić kruche ciasto? Wystarczy tylko zagnieść składniki i włożyć na chwilę do lodówki

Przygotowanie pistacjowej chmurki należy zacząć od kruchego spodu. 90 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżki cukru pudru mieszamy w misce i dodajemy 1/4 kostki masła (50 g) i 2 żółtka. Ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wykładamy formę i pieczemy przez 15 do 20 minut w 180 stopniach.

Jak zrobić kruche ciasto?Jak zrobić kruche ciasto? istock/@YULIYA KIRILLOVA

Przechodzimy do przygotowania bezy pistacjowej. Potrzebujemy:

  • 2 białka jaja,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 g pistacji,
  • sól,
  • 100 g cukru.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie łyżką stopniowo dodajemy cukier. Wszystko ubijamy, aby otrzymać jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, wciąż miksując. Całość wykładamy na nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy pół godziny. Po upływie tego czasu zmieniamy temperaturę na 120 stopni i posypujemy bezę pistacjami i zostawiamy na kolejne 45 minut.

Co słodkiego na Wielkanoc? Pistacjowa chmurka podbije serca twoich gości

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu pistacjowego. Aby go zrobić, naszykuj:

  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder,
  • biała czekolada (opcjonalnie).

Zacznij od zmiksowania mascarpone, a następnie dodaj do serka pastę pistacjową, 3 łyżki cukru pudru i (jeśli używasz) rozpuszczoną białą czekoladę. Całość powinna mieć kremową i nielejącą konsystencję. Ostatnim etapem jest krem śmietankowy, do którego przygotowania potrzebujesz:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Wszystkie składniki należy zmiksować, aż do ubicia śmietanki. Teraz czas na składanie ciasta. Spód smarujemy kremem pistacjowym, a na wierzch kładziemy krem śmietankowy. Dekorujemy bezą i wkładamy na całą noc do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.