Zastanawiasz się, jaka sałatka na Wielkanoc będzie najlepsza? Postaw na klasykę. Jarzynówka była hitem w PRL-u, ale i dziś cieszy się sporą popularnością. Dawniej przyrządzana była z dostępnych składników, a w tamtych czasach na półkach niewiele można było znaleźć. Mięso było trudno dostępne, dlatego składa się ona tylko i wyłącznie z warzyw. Jak przygotować tradycyjną sałatkę jak z PRL-u? Okazuje się, że kluczem są dwa składniki.
Lubią ją niemal wszyscy, więc jeśli nie wiesz, jaka sałatka na Wielkanoc będzie najlepsza, postaw na klasyczną sałatkę warzywną. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom i można ją jeść samodzielnie albo jako dodatek do kanapek. Jak zrobić sałatkę rodem z PRL-u? Okazuje się, że tradycyjna jarzynówka była przygotowywana bez… majonezu. Wydaje się to dziwne, ale w tamtym czasie gospodynie domowe zamiast majonezu, używały śmietany i musztardy, dzięki czemu sałatka zyskiwała lekko kwaśny i wyrazisty posmak.
Jeśli chcemy nadać sałatce jeszcze głębszy smak, warto ugotować warzywa w bulionie lub niedzielnym rosole. Zyskają wówczas więcej aromatu, dzięki czemu jarzynówka będzie jeszcze smaczniejsza.
Do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej potrzebujemy:
Ugotowane warzywa i jajka kroimy i wrzucamy do miski. Podobnie postępujemy z ogórkami i jabłkiem, dodajemy groszek, jogurt lub śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, a potem wstawiamy sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki.