Jaka sałatka na Wielkanoc? Zrób jarzynową jak w PRL-u! Zamiast majonezu, dodaj te 2 składniki

Jaka sałatka na Wielkanoc? Jarzynówka to niekwestionowana królowa świątecznych stołów. Smakuje wybornie, a przepisów na jej przygotowanie istnieje naprawdę sporo, ale tylko w ten sposób zrobisz tradycyjną sałatkę, jak sprzed lat.

Zastanawiasz się, jaka sałatka na Wielkanoc będzie najlepsza? Postaw na klasykę. Jarzynówka była hitem w PRL-u, ale i dziś cieszy się sporą popularnością. Dawniej przyrządzana była z dostępnych składników, a w tamtych czasach na półkach niewiele można było znaleźć. Mięso było trudno dostępne, dlatego składa się ona tylko i wyłącznie z warzyw. Jak przygotować tradycyjną sałatkę jak z PRL-u? Okazuje się, że kluczem są dwa składniki.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Jaka sałatka na Wielkanoc? Sprawdź, jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową 

Lubią ją niemal wszyscy, więc jeśli nie wiesz, jaka sałatka na Wielkanoc będzie najlepsza, postaw na klasyczną sałatkę warzywną. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom i można ją jeść samodzielnie albo jako dodatek do kanapek. Jak zrobić sałatkę rodem z PRL-u? Okazuje się, że tradycyjna jarzynówka była przygotowywana bez… majonezu. Wydaje się to dziwne, ale w tamtym czasie gospodynie domowe zamiast majonezu, używały śmietany i musztardy, dzięki czemu sałatka zyskiwała lekko kwaśny i wyrazisty posmak.

Sałatka jarzynowa. Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach?
Sałatka jarzynowa. Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Jeśli chcemy nadać sałatce jeszcze głębszy smak, warto ugotować warzywa w bulionie lub niedzielnym rosole. Zyskają wówczas więcej aromatu, dzięki czemu jarzynówka będzie jeszcze smaczniejsza.

Jakie są składniki na sałatkę jarzynową? Wypróbuj ten tradycyjny przepis, a goście będą zachwyceni

Do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej potrzebujemy:

  • 6 marchewek,
  • 6-8 jajek,
  • 2-3 (w zależności od wielkości) korzenie pietruszki, 
  • 7 ogórków kiszonych,
  • cebulę,
  • jabłko,
  • 5 ziemniaków,
  • 400 g zielonego groszku z puszki,
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz.

Ugotowane warzywa i jajka kroimy i wrzucamy do miski. Podobnie postępujemy z ogórkami i jabłkiem, dodajemy groszek, jogurt lub śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, a potem wstawiamy sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki.

Więcej o: