Gorące jajka faszerowane łososiem sprawdzą się w formie przystawki na rozgrzewkę po porannej mszy

Jajka faszerowane łososiem w chrupiącej skorupce to ciekawa propozycja na wielkanocne śniadanie. Obok gorącego żurku sprawdzą się w formie przystawki na rozgrzewkę po porannej mszy, czy rześkim spacerze.

Przepis na jajka faszerowane łososiem na chrupiąco - metoda na niejadków 

Brak apetytu jeśli nie jest spowodowany chorobą, może wynikać też z kulinarnej nudny. Blade jajka z ciemno błotnistym nadzieniem, nawet jeśli są smaczne, to zwyczajnie nie zachęcają do jedzenia. Święta wielkanocne to idealny czas na kulinarne eksperymenty, do których warto zaprosić najmłodszych. Przepis na jajka faszerowane łososiem na chrupiąco może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę i dać początek nowej, rodzinnej tradycji. A czas przygotowania to zaledwie 20 minut. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka wielkanocne faszerowane łososiem na chrupiąco - lista składników 

Przed wyprawą na wielkanocne zakupy zawsze na początek warto dokładnie przestudiować listę zakupów. Być może część produktów jest już na stanie naszej kuchni, co oznacza oszczędność czasu i środków na koncie. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania jajek wielkanocnych faszerowanych łososiem?

  • Jajka ugotowane wcześniej na twardo - 5 sztuk, 
  • Majonez - 2 łyżeczki,
  • Szczypiorek - 1 pęczek,
  • Pieczarki - 4 sztuki, 
  • Wędzony łosoś - 50 g, 
  • Świeży tymianek,
  • Bułka tarta,
  • Sól morska,
  • Świeżo zmielony czarny pieprz,
  • Olej z pestek winogron,
  • Jajko do panierki - 1 sztuka.

Jajka faszerowane łososiem - przepis na gorąco krok po kroku

Oto prosty przepis na jajka faszerowane łososiem na Wielkanoc

  • Zacznij od umycia pieczarek, które następnie należy osuszyć i obrać. W kolejnym kroku pokrój pieczarki w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor, najlepiej na oleju z winogron.
  • Jajka ugotowane na twardo podziel na połówki. Przy pomocy łyżeczki wyjmij delikatnie zawartość. Skorupki z jajek odłóż, nie wrzucaj.
  • W kolejnym kroku umyj szczypiorek i tymianek i posiekaj. Pokrój na drobno też plastry łososia i już w tym momencie połącz z pieczarkami, połową posiekanych ziół oraz jajkiem.
  • Teraz dodaj majonez, sól morską oraz świeżo zmielony pieprz czarny i całość dokładnie wymieszaj.
  • Powstały farsz nałóż do skorupek, a resztę bułki tartej wymieszaj z tymiankiem. Wypełnione skorupki z farszem zanurz w roztrzepanym widelcem jajku, potem w bułce tartej i smaż do uzyskania złotego koloru. 

Przepis na jajka faszerowane z łososiem - pomysły na dekorację 

Czy przepis na jajka faszerowane z łososiem na gorąco można jeszcze jakoś udoskonalić? Zdecydowanie tak, ta część powinna zainteresować rodziców, których dzieci odmawiają zjedzenia wszelkiej zieleniny. Warto wykorzystać ten chrupiący przepis na jajka faszerowane łososiem i przy okazji przemycić odrobinę rzeżuchy, pietruszki czy szczypiorku. Inne zdrowe składniki też mogą grać tutaj pierwsze skrzypce, wystarczy udekorować jajka rzodkiewką, pomidorem, awokado czy liśćmi sałaty. W przypadku tej gorącej przystawki wszystko jest możliwe. 

Zobacz też: Stół wielkanocny. Zapraszamy na przegląd gorących wiosennych trendów z social mediów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.