Magda Gessler i Ewa Wachowicz na Wielkanoc robią pierogi z wyjątkowym farszem. Które lepsze?

Pierogi na Wielkanoc stają się coraz bardziej popularne. Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczny obiad? Sprawdź propozycje od znanej restauratorki oraz królowej programów kulinarnych. Pierogi z wyjątkowym farszem to gwarancja długich rozmów przy stole w domowej atmosferze.

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, pierogi z białą kiełbasą na Wielkanoc Magdy Gessler to prosty przepis, który bez problemu można powtórzyć w zaciszu własnej kuchni. Poniżej dostępna jest lista składników oraz przepis krok po kroku. 

Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler - gdzie tkwi sekret? 

Lista składników na ciasto

  • woda - 2 szklanki, 
  • mąka pszenna - 3 szklanki,  
  • szczypta soli. 

Lista składników na farsz: 

  • cebula - 1 sztuka, 
  • biała kiełbasa - 400 g, 
  • czosnek - kilka ząbków, 
  • masło klarowane, 
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Pierogi z farszem z białej kiełbasy krok po kroku 

Oto prosty przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy na Wielkanoc:

  • Zacznij od przygotowania farszu, na początek obierz cebulę i posiekaj na drobno.
  • Teraz podsmaż cebulę na maśle razem z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Następnie białą kiełbasę pokrój na kawałki (wcześniej należy obrać ją ze skórki) i dodaj do cebuli i czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i później odstaw do wystudzenia.
  • Drugi etap oznacza przygotowanie ciasta. Zacznij od przesiania mąki, którą następnie przesyp do miski. Teraz dodaj sól oraz wrzątek. Całość dokładnie wymieszaj, następnie odstaw miskę, aż do wystudzenia połączonych składników.
  • W kolejnym kroku zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykrój okręgi na pierogi. Na każdym okrąg nałóż łyżeczkę farszu i połącz brzegi. Na koniec wrzuć pierogi na wrzątek, wyjmij gdy wypłyną. Podawaj z podsmażoną cebulką. 

Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz - dlaczego to wyjątkowy przepis? 

Prawdziwa królowa programów kulinarnych ma w swoim portfolio prawdziwą perłę. Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz to przepis, który nigdy nie zawodzi. 

Lista składników na ciasto

  • mąka - 2 szklanki, 
  • ciepła woda - pół szklanki, 
  • jajko - 1 sztuka.

Lista składników na farsz:

  • biała kiełbasa - 1 kg, 
  • jajko - 1 sztuka, 
  • chrzan - 1 łyżka, 
  • majeranek, pieprz i sól 

Dodatkowe składniki:

  • smażona cebula.

Pierogi z kiełbasą białą krok po kroku 

Oto drugi przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą:

  • Do przesianej mąki dodaj trochę wrzątku, następnie wyrób przy pomocy widelca. Teraz dodaj jajko, całość posiekaj i na koniec wyrób ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut koniecznie pod przykryciem.
  • Teraz sparz białą kiełbasę, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Po rozdrobnieniu dodaj jajko, chrzan, przyprawy i wymieszaj. Następnie wytnij koła szklanką, nałóż farsz i sklej brzegi. Gotowe pierogi z kiełbasą białą ugotuj w słonej wodzie.
  • Pierogi podawaj ze smażoną cebulką. 

Zobacz też: Najlepszy farsz do jajek - proste przepisy, które zapewne zostaną z wami na dłużej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.