Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, pierogi z białą kiełbasą na Wielkanoc Magdy Gessler to prosty przepis, który bez problemu można powtórzyć w zaciszu własnej kuchni. Poniżej dostępna jest lista składników oraz przepis krok po kroku.
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler - gdzie tkwi sekret?
Lista składników na ciasto:
- woda - 2 szklanki,
- mąka pszenna - 3 szklanki,
- szczypta soli.
Lista składników na farsz:
- cebula - 1 sztuka,
- biała kiełbasa - 400 g,
- czosnek - kilka ząbków,
- masło klarowane,
- sól i pieprz.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Pierogi z farszem z białej kiełbasy krok po kroku
Oto prosty przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy na Wielkanoc:
- Zacznij od przygotowania farszu, na początek obierz cebulę i posiekaj na drobno.
- Teraz podsmaż cebulę na maśle razem z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Następnie białą kiełbasę pokrój na kawałki (wcześniej należy obrać ją ze skórki) i dodaj do cebuli i czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i później odstaw do wystudzenia.
- Drugi etap oznacza przygotowanie ciasta. Zacznij od przesiania mąki, którą następnie przesyp do miski. Teraz dodaj sól oraz wrzątek. Całość dokładnie wymieszaj, następnie odstaw miskę, aż do wystudzenia połączonych składników.
- W kolejnym kroku zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykrój okręgi na pierogi. Na każdym okrąg nałóż łyżeczkę farszu i połącz brzegi. Na koniec wrzuć pierogi na wrzątek, wyjmij gdy wypłyną. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz - dlaczego to wyjątkowy przepis?
Prawdziwa królowa programów kulinarnych ma w swoim portfolio prawdziwą perłę. Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz to przepis, który nigdy nie zawodzi.
Lista składników na ciasto:
- mąka - 2 szklanki,
- ciepła woda - pół szklanki,
- jajko - 1 sztuka.
Lista składników na farsz:
- biała kiełbasa - 1 kg,
- jajko - 1 sztuka,
- chrzan - 1 łyżka,
- majeranek, pieprz i sól
Dodatkowe składniki:
Pierogi z kiełbasą białą krok po kroku
Oto drugi przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą:
- Do przesianej mąki dodaj trochę wrzątku, następnie wyrób przy pomocy widelca. Teraz dodaj jajko, całość posiekaj i na koniec wyrób ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut koniecznie pod przykryciem.
- Teraz sparz białą kiełbasę, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Po rozdrobnieniu dodaj jajko, chrzan, przyprawy i wymieszaj. Następnie wytnij koła szklanką, nałóż farsz i sklej brzegi. Gotowe pierogi z kiełbasą białą ugotuj w słonej wodzie.
- Pierogi podawaj ze smażoną cebulką.
Zobacz też: Najlepszy farsz do jajek - proste przepisy, które zapewne zostaną z wami na dłużej