Pasztet wielkanocny siostry Anieli - szybka i smaczna propozycja na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny siostry Anieli co roku bije rekordy popularności. Nie musisz już tracić więcej czasu na poszukiwania, kultowy przepis znajdziesz w poniższym artykule.

Pasztet wielkanocny domowy - kim jest siostra Aniela? 

Siostra Aniela to znana postać w kulinarnym światku. W swoim dorobku oprócz licznych książek kucharskich ma także program telewizyjny oraz kanał na znanym serwisie internetowym. Przez ponad dekadę gotowała też dla Karola Wojtyły w czasach, gdy ten pełnił funkcję kardynała. Przepisy siostry Anieli to gwarancja dobrego smaku, dlatego szczególnie tuż przed świętami w internetowych wyszukiwarkach pojawiają się liczne zapytania o przepisy tej słynnej zakonnicy.  

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Pasztet wielkanocny siostry Anieli - lista składników 

Kluczem do udanego pasztetu są wysokiej jakości, naturalne produkty. Pełną listę składników na pasztet wielkanocny siostry Anieli prezentujemy poniżej. Przed wyprawą na zakupy koniecznie sprawdź, co masz, a czego Ci brakuje. Takie podejście pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i środków na koncie.  

  • mielona wieprzowina - 500 g, 
  • wątróbka drobiowa - 300 g, 
  • boczek wędzony - 200 g, 
  • cebula - 2 sztuki, 
  • czosnek - 2 ząbki, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • masło - 2 łyżki, 
  • mleko - pół szklanki, 
  • bułka tarta - 4 łyżki, 
  • sól - 1 łyżeczka, 
  • pieprz - pół łyżeczki, 
  • majeranek - pół łyżeczki, 
  • oregano - pół łyżeczki.

Szybki pasztet na Wielkanoc - przepis krok po kroku  

Na bazie powyższych składników można przygotować smaczny i szybki pasztet na Wielkanoc, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Idealnie wkomponuje się w szybką kanapkę oraz uroczysty obiad. Planujesz coś wyjątkowego na święta? Sprawdź, jak w kilku prostych krokach można przygotować pasztet wielkanocny domowy z książki kucharskiej siostry Anieli.  

  • Zacznij od obierania cebuli i czosnku, następnie pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na maśle. 
  • Do czosnku i cebuli dodaj mieloną wieprzowinę i smaż do momentu, aż mięso stanie się rumiane. 
  • Teraz ugotuj wątróbkę, po 10 minutach należy ją wyjąć z wody i wystudzić. 
  • W kolejnym kroku pokrój na kawałki wędzony boczek. 
  • Weź miskę i przełóż do niej wieprzowinę, zmieloną wątróbkę i boczek, bułkę tartą, jajka oraz mleko.
  • Dopraw oregano, solą i pieprzem, dodaj też majeranek. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. 
  • Następnie powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pasztet na Wielkanoc piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.  
  • Na koniec wyjmij formę z piekarnika i odstaw na talerzu do wystudzenia. 

Pasztet wielkanocny z jajkiem - co jeszcze położyć na talerzu? 

Każde danie wymaga odpowiedniej oprawy, pasztet wielkanocny według przepisu siostry Anieli warto serwować z jajkiem, serem mozzarella, majonezem, musztardą, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Będzie dobrze komponować się także z żurawiną lub sosem chrzanowym.

Zobacz też: Marynata do karkówki Okrasy. Dzięki niej święta będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się też na majówkę

Więcej o: