Zapomnij o jajkach z majonezem. Zrób je w panierce. Pożałujesz, że nie przygotowałaś więcej

Jajka faszerowane to nieodłączny element Wielkanocy. Jeśli jednak szukasz oryginalnego przepisu, który zachwyci gości, zrób jajka w panierce. Taka przekąska z pewnością zasmakuje każdemu.

Jajka w panierce to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek z majonezem. Ich przygotowanie jest banalnie proste i z pewnością poradzi sobie z nimi nawet niewprawny kucharz. Takie jajka są złociste, chrupiące i miękkie w środku, a ze stołu znikną błyskawicznie. Jak je zrobić?

Zobacz wideo

Jak zrobić jajka na Wielkanoc? Nudne jajka z majonezem idą w odstawkę. Zrób jajka w panierce, a goście będą błagać cię o przepis

Sposobów na przyrządzenie jajek jest mnóstwo. Są one składnikiem omletów, naleśników i placków. Podczas świąt wielkanocnych to one królują na świątecznych stołach i najczęściej przygotowujemy je jako samodzielną przekąskę. Postaw na jajka panierowane, a będzie to murowany wielkanocny hit. Kluczem do wspaniałego smaku jest chrupiąca panierka i przyprawy.

Jak zrobić panierowane jajka? Przygotuj je w ten sposób, a w mgnieniu oka znikną z talerza

Przygotowanie jajek w panierce nie zajmuje wiele czasu. Warto ugotować jajka wcześniej, a praca pójdzie znacznie szybciej. Do ich zrobienia potrzebujesz:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko do panierki,
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 30 g suszonych pomidorów,
  • 60 g sera feta,
  • szczypiorek,
  • szklankę mąki,
  • szklankę bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • paprykę słodką i ostrą,
  • czosnek granulowany.

Ile gotować jajka na twardo?Ile gotować jajka na twardo? Ile gotować jajka na twardo? Fot. Viktoriya Telminova / iStock

Ugotowane jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozgniatamy w miseczce, dodajemy majonez, fetę, suszone pomidory i mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą i dodajemy przyprawy. Białka obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, zdejmujemy z patelni i faszerujemy, a górę posypujemy szczypiorkiem. To wszystko!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.