Mięso na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak pierogi na Wigilię. Jednak utarło się przekonanie, że najlepiej na Wielkanoc upiec kawał schabu lub baleronu labo uwędzić swojską kiełbasę. To oczywiście są nie lada smakołyki, ale młode dziewczyny (przynajmniej niektóre) robią na Wielkanoc coś innego. To mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach i nawet nie trzeba go kroić. Przydadzą się dwa widelce.
3
Asya Nurullina /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kto powiedział, że zawsze na Wielkanoc musi być koniecznie pieczony schab lub szynka, którą później kroi się w plastry i podaje z chrzanem lub na chlebie? Cóż, tę wersję mięsa każdy z nas zna i z pewnością lubi, ale dlaczego nie spróbować czegoś innego? Może pójdźmy trochę z duchem czasu i przekonajmy się, jak fantastycznie na Wielkanoc sprawdzi się szarpana wieprzowina. Każdy kojarzy ją z kanapkami a la burger, ale my mamy na nią iny patent. Jest tak pyszna, soczysta i aromatyczna, że każdy zapomni i suchym schabie i jałowym baleronie.
REKLAMA
Zobacz wideo
Młode gospodynie robią na święta takie mięso. Najdelikatniejsze pod słońcem
Składniki:
ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej,
1 niewielka papryczka chili,
2 łyżki soli,
1 łyżeczka suszonego czosnku,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
szczypta suszonego tymianku.
Pulled pork po upieczeniuFot. Redakcja
Szarpana wieprzowina na święta - sposób wykonania:
Mięso dokładnie osusz i jeśli widzisz duże przerosty tłuszczu, możesz je odciąć, ale nie jest to konieczne.
Do dużej miski wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj. Następnie dokładnie obtocz w nich mięso z każdej strony i wstaw do lodówki na kilka godzin, by się zamarynowało. Najlepiej jest wstawić je na całą noc.
Następnego dnia (najlepiej rano) wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. To ważne, żeby nie wkładać zimnego mięsa do gorącego piekarnika.
Na dno naczynia żaroodpornego połóż pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Na niej połóż mięso i przykryj naczynie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 130 stopni z funkcją grzania góra-dół. Szarpaną wieprzowinę piecz przez 7 godzin.
Kiedy wieprzowina się upiecze, w naczyniu żaroodpornym rozszarp ją dwoma widelcami. Nie przejmuj się jednak gdy po upieczeniu mięso przybierze ciemną barwę - to reakcja przypraw na wysoką temperaturę, nie będzie przypalone. Kawałki soczystego i jeszcze ciepłego mięsa podawaj z sosem chrzanowym, musztardą lub zrób z niej wielkanocną kanapkę. Na pajdę pieczywa połóż trochę majonezu, porcje szarpanego mięsa, jajka na twardo i ulubione dodatki. Taka Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.