Święta wielkanocne to czas, kiedy na stole ląduje mnóstwo smakowitości, w tym podane na wiele sposobów jajka, sałatki, barszcz czy mazurki i babki. Nie może zabraknąć również dekoracji, na które najczęściej składają się ozdoby w kształcie kurczaczków, króliczków, pisanek i baranków. Wiele z nich jest jadalnych, wykonanych z czekolady czy cukru. Popularnością cieszy się również niebanalny sposób podania masła, które często stylizowane jest na jedno z wielkanocnych zwierzątek. Podobne wyroby potrafią swoje kosztować, dlatego zdecydowanie lepiej zrobić je samodzielnie. Tym bardziej że nie jest to tak trudne, jak mogłoby się zdawać.
Wykonanie baranka z masła jest stosunkowo proste, a efekt końcowy z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich bliskich. Potrzebujesz do tego oczywiście dobrej jakości osełki. By cały plan się powiódł, pilnuj, aby była w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej wyciągnąć ją z lodówki około pół godziny przed planowanym "rzeźbieniem". Połóż ją gdzieś na boku, z dala od bezpośrednich promieni słońca, aby delikatnie zmiękła. Dzięki temu będzie idealnie plastyczna. Oprócz tego przygotuj:
W ręcznie wykonywanych dekoracjach jest coś wyjątkowego. Nawet jeśli nie wychodzą idealnie piękne, to właśnie w ich niedoskonałościach tkwi cały urok. Widać włożone w pracę serce oraz trud. Jeśli twój baranek wyjdzie nieco koślawy, nie przejmuj się, gdyż z pewnością wywoła uśmiech na twarzach bliskich, którzy docenią twój wysiłek oraz starania. Tak przygotowany będzie zdecydowanie bardziej uroczy, aniżeli gotowiec ze sklepu. Jak się za niego zabrać?
Robisz dekoracje na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.