• Link został skopiowany

Jak zrobić baranka z masła? Weź pieprz i wykałaczkę. Już nigdy nie kupisz gotowca

Jak z masła zrobić baranka? Choć zdawać by się mogło, że jest to zadanie trudne do wykonania, w rzeczywistości poradzi sobie z nim każdy. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze osełki oraz wykorzystaniu wykałaczki. Wyjdzie milion razy lepszy niż sklepowy gotowiec.
Jak zrobić baranka z masła?
Baranek z masła. Fot. istock / gkordus

Święta wielkanocne to czas, kiedy na stole ląduje mnóstwo smakowitości, w tym podane na wiele sposobów jajka, sałatki, barszcz czy mazurki i babki. Nie może zabraknąć również dekoracji, na które najczęściej składają się ozdoby w kształcie kurczaczków, króliczków, pisanek i baranków. Wiele z nich jest jadalnych, wykonanych z czekolady czy cukru. Popularnością cieszy się również niebanalny sposób podania masła, które często stylizowane jest na jedno z wielkanocnych zwierzątek. Podobne wyroby potrafią swoje kosztować, dlatego zdecydowanie lepiej zrobić je samodzielnie. Tym bardziej że nie jest to tak trudne, jak mogłoby się zdawać. 

Zobacz wideo Joanna Koroniewska o Wielkanocy. Maciej Dowbor powinien się bać

Z czego można zrobić ozdoby wielkanocne? Przygotuj jadalnego baranka

Wykonanie baranka z masła jest stosunkowo proste, a efekt końcowy z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich bliskich. Potrzebujesz do tego oczywiście dobrej jakości osełki. By cały plan się powiódł, pilnuj, aby była w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej wyciągnąć ją z lodówki około pół godziny przed planowanym "rzeźbieniem". Połóż ją gdzieś na boku, z dala od bezpośrednich promieni słońca, aby delikatnie zmiękła. Dzięki temu będzie idealnie plastyczna. Oprócz tego przygotuj:

  • 2 ziarenka pieprzu,
  • wykałaczkę,
  • nóż,
  • jednorazowe rękawiczki,
  • inne dekoracje, np. bukszpan. 
 

Jak z masła zrobić baranka? To prostsze, niż mogłoby się zdawać

W ręcznie wykonywanych dekoracjach jest coś wyjątkowego. Nawet jeśli nie wychodzą idealnie piękne, to właśnie w ich niedoskonałościach tkwi cały urok. Widać włożone w pracę serce oraz trud. Jeśli twój baranek wyjdzie nieco koślawy, nie przejmuj się, gdyż z pewnością wywoła uśmiech na twarzach bliskich, którzy docenią twój wysiłek oraz starania. Tak przygotowany będzie zdecydowanie bardziej uroczy, aniżeli gotowiec ze sklepu. Jak się za niego zabrać?

  1. Załóż rękawiczki, następnie zacznij od odkrojenia rogów kostki masła.
  2. Miejsce po odkrojeniu delikatnie zaokrąglij rękoma. Staraj się robić to szybko, by zbytnio go nie nagrzewać.
  3. Odkrojone rogi przyklej w miejsce, gdzie chcesz, aby znalazła się głowa baranka. 
  4. Uformuj nieco podłużną głowę z delikatnie wystającymi uszkami. Dobrze, aby także jej przód był nieco wysunięty, co sprawi, że będzie wyglądała bardziej realistycznie. 
  5. Na głowie zrób dwa miniaturowe wgłębienia i umieść w nich ziarenka pieprzu, które będą oczami figurki.
  6. Jeśli masz ochotę, z pomocą wykałaczki możesz nadać barankowi dodatkowej struktury imitującej loki. W tym celu delikatnie wbijaj ją na długości i "wyciągaj" ku górze wraz ze wciśniętym wcześniej masełkiem. W łatwiejszej wersji możesz ten "namalować" wykałaczką esy-floresy. Uszka możesz ozdobić bukszpanem.
  7. Na koniec włóż do lodówki. Ponownie wyjmij ok. 30 minut przed świętowaniem. Smacznego!

Robisz dekoracje na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: